UNESCO Yasayan Insan Hazinesi Ödüllü Sipsi Ustasindan Gökyüzünde Sipsi Sov

Türkiye’nin ve dünyanin sayili dogal harikalarindan birisi olan Salda Gölü’nde baslatilan sicak hava balonu uçuslarinda UNESCO tarafindan Yasayan Insan Hazinesi ödülü alan sipsi ustasi Mehmet Bedel sipsi çalarak bir ilke imza atti.

UNESCO Yasayan Insan Hazinesi Ödüllü Sipsi Ustasindan Gökyüzünde Sipsi Sov
Burdur’un Yesilova ilçesinde bulunan dogal yapisi nedeniyle koruma altinda bulunan, Türkiye’nin ve dünyanin sayili dogal harikalari arasinda yer alan, berrak Salda Gölü’nde balon turizmi basladi.

Kapadokya ve Pamukkale’nin ardindan Salda Gölü’nde de baslayan balon uçuslari ile birlikte hem bölge ekonomisinde hem de gelecek olarak turist sayisinda büyük artis bekleniyor.

14 Temmuz’da ilk kez Salda Gölü’nde uçuslar gerçeklestirilirken ayni zamanda uçus esnasinda bir ilk de yasandi. Kültür ve Turizm Bakanligi tarafindan 2020 yilinda UNESCO Yasayan Insan Hazineleri, Gelecege Aktarilan Mirasin Temsilcileri ödülü alan Burdurlu Sipsi Ustasi Mehmet Bedel tarafindan Salda Gölü semalarinda sipsi çalinarak bir ilke imza atildi. Teke yöresinin Yörük çalgilarindan biri olan sipsi ilk kez bir sicak hava balonunda çalinarak tarihe geçti. Balonda bulunan diger yolcular yaklasik 500 metre yükseklikte Salda Gölü’nün seyir zevkini yasarken bir yandan da müzik söleniyle gün dogumunu seyretti.

Mehmet Bedel kimdir?

Mehmet Bedel, 1964 yilinda Burdur’un Aziziye köyünde dünyaya geldi. Sipsi yapimi ve icra sanatini babasindan ögrenen Bedel, geleneksel bilgi birikimiyle birçok çirak yetistiren, yurt içinde ve yurt disinda çok sayida senlik ve festivale katilip akademik çalismalara da konu oldu. Çesitli çalgilardan olusan özel bir koleksiyona sahip olan Mehmet Bedel, 2020 yilinda Kültür ve Turizm Bakanligi UNESCO Yasayan Insan Hazineleri, Gelecege Aktarilan Mirasin Temsilcileri ödülüne layik görülmüs ve ödülü Cumhurbaskani Recep Tayip Erdogan tarafindan verilmistir.
Kaynak: İHA