Kirikkale Valiligi'nden Hayati Uyari Açiklamasi 'Baraj Ve Irmakta Yüzmeyin'

Kirikkale Valiligi, baraj, kanal ve irmaklarda yüzmenin tehlikeli ve yasak oldugunu bildirerek, vatandaslari bogulma riskine karsi uyardi.

Kirikkale Valiligi'nden Hayati Uyari Açiklamasi 'Baraj Ve Irmakta Yüzmeyin'
Kirikkale Valiligi, özellikle çocuklarin bogulma tehlikesi yasadigi baraj, kanal ve irmaklarda yüzmenin tehlikeli ve yasak oldugunu vurgulayan bir duyuru yayimladi. Valilikten yapilan açiklamada, suya girmenin risklerine dikkat çekilerek vatandaslarin bu tehlikelerden korunmasi için önemli bilgilere yer verildi.

Açiklamada, öncelikle can simidi ve can yelegi gibi batmayan nesnelerin kullanilmasinin hayati öneme sahip oldugu belirtildi. Bu tür ekipmanlar bulunmadiginda ise kisiye tahta parçasi ya da ip uzatilarak yardim edilmesi gerektigi vurgulandi. Ayrica yüzme bilmeyen kisilerin kurtarma girisiminde bulunmamasi gerektigi, aksi halde kurtaricinin da bogulma riskiyle karsi karsiya kalabilecegi ifade edildi.

Su derinliginin anlik olarak degisim gösterebilecegi ve zemin yapisinin dalgali ve engebeli olmasi nedeniyle kisinin batabilecegi kaydedildi. Ayrica, su içindeki çamur formundaki olusumlarin bataklik etkisi olusturarak kisiyi içine çekebilecegi ve dogal bitkilerin hareketi kisitlayabilecegi uyarisi yapildi. Su sicakliginin düsük olmasi nedeniyle vücut isisinin aniden düsebilecegi ve bu durumun sok etkisiyle kisinin bilincini kaybetmesine yol açabilecegi belirtildi. Bu, agir solunum yetmezligi, hizli nefes alip verme, panik ve tansiyon yükselmesi gibi reaksiyonlara neden olabilir. Ayrica, su kaldirma kuvvetinin düsük olmasi nedeniyle yüzeyde kalmanin zorlasabilecegi aktarildi.

Açiklamada vatandaslar tehlikelerden korunmak için baraj, kanal ve irmaklarda yüzmek yerine güvenli yüzme havuzlarini kullanmaya davet edilerek, "Baraja, irmaga degil, havuza girin. Serinlemek için açik ve kapali yüzme havuzlarini tercih edin" ifadelerine yer verdi.

Acil durumlarda da vatandaslarin 112 Acil Çagri Merkezi’ni arayarak yardim talep edebilmesi gerektigi bildirdi.
Kaynak: İHA