Kibris Gazileri KKTC'ye Ugurlandi

Kibris Baris Harekati’na katilan 90 gazi, harekatin 50. yildönümü nedeniyle Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) düzenlenecek etkinliklere katilmak üzere İçel’den ugurlandi.

Kibris Gazileri KKTC'ye Ugurlandi
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligi Sehit Yakinlari ve Gaziler Genel Müdürlügü tarafindan Kibris Baris Harekati 50. Yil Programi çerçevesinde Türkiye Muharip Gaziler Dernegi tarafindan belirlenen 90 gazi, İçel Limani’nda düzenlenen törenle ugurlandi.

"Bugün mutlu ve gururlu bir sekilde oraya gidiyorlar"

Programda konusan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardimcisi Sevim Sayim Madak, "Inanilmaz, heyecanli, mutlu bir ani beraber yasiyoruz. Sabah Ankara’da Türkiye’nin dört bir yanindan gelen gazilerimiz dernek baskanimizla beraber orada ugurladik, burada da karsiladik. Insallah simdi buradan da Kibris’a ugurlayacagiz. Kibris Baris Harekati’nin 50. yil dönümü. 50 yil önce bu insanlar ölümü göze alarak ama Kibris Baris Harekati isminde barisi tesis etmek için Kibris’taki Rumlarin Türklere yapmis oldugu haksizliklari, hukuksuzluklari bertaraf etmek etmek için çiktiklari mücadelede, ölümü göze alip çiktiklari mücadelede barisi tesis ederek bugün mutlu ve gururlu bir sekilde oraya gidiyorlar" dedi.

Programin Cumhurbaskanliginin himayesinde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligi ve Savunma Bakanliginin koordinasyonuyla gerçeklesecegini ifade eden Madak, "Bugün çok güzel bir atmosfer var. 3 günlük bir program. Bu gemiye 90 gazimiz binecek. Diger 100’un üzerinde gazimiz uçakla seyahati gerçeklestirilecek. 3 günlük ziyaretin akabinde insallah tekrar askeri uçaklarla Ankara’ya gelecekler. Ankara’dan da memleketlerinin tekrar göndermis olacagiz" diye konustu.



"Aradan geçen 50 yilin ardindan bir seyahat gerçeklestirecekler"

Vali Ali Hamza Pehlivan da. "Su anda bir gurur tablosu içerisindeyiz. Kahraman gazilerimizle birlikteyiz. Onlar aziz sehitlerimizin yol arkadaslari. Onlarla gurur duyuyoruz. Gazilerimizle gurur duyuyoruz. Onlar bize sanli ecdadimizi animsatiyor. Kahraman ecdadimizi animsatiyor. Malumunuz tarihte sanli basarilariyla damga vurmus bir milletin, bir medeniyetin mensuplariyiz. Ve bugün tarihi bir ani İçel Limani’nda yasiyoruz. Biraz sonra gazilerimizi Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti’ne ugurlayacagiz. Tipki 50 yil önce gene bu kiyilarda, bu limanlarda Kibris’a yol aldiklari gibi bugün de aradan geçen 50 yilin ardindan bir seyahat gerçeklestirecekler" dedi.



"Ilk kuvvetlerimiz 20 Temmuz’da sabah 06.05’te adaya intikal etmislerdi"

Gazilerin Kibris Baris Harekati’nin 50. yil kutlamalarina katilacaklarini vurgulayan Pehlivan, "Buradan yola çikacaklar ve sabahin erken saatlerinde, 06.00-07.00 gibi orada olacaklar. Tipki 50 yil önce de ilk ekiplerimiz, ilk kuvvetlerimiz 20 Temmuz’da sabah 06.05’te adaya intikal etmislerdi. O seyahati de temsil edecekler, sembolize edecekler. Onlar duygulu, biz de en az onlar kadar duyguluyuz. Onlar gururlu, gazilerimiz gururlu, biz de en az onlar kadar gururluyuz. Bu vesileyle aziz sehitlerimizi rahmetle yad ediyorum. Kahraman gazilerimize sükranlarimi arz ediyorum. Onlarin sayesinde biz Türkiye Cumhuriyeti olarak cografyamizda dimdik ayaktayiz" diye konustu.



Tam 50 yil önce bu topraklardan bu saatlerde biz Alarga’ya çikmistik"

Türkiye Muharip Gaziler Dernegi Genel Baskani Beyazit Yumuk ise, "Geçmiste kader birligi yaptigimiz, bugün gönül birligi yaptigimiz kiymetli kahraman gazi arkadaslarim, bundan tam 50 yil önce bu topraklardan bu saatlerde biz Alarga’ya çikmistik" dedi.

Yörenin çocugu oldugunu ifade eden Yumuk, söyle devam etti:

"Ben Silifkeliyim. 3 Ocak İçel’in düsman isgalinden kurtulusu. Burada bir donanimli ordu olmadan sirf Yörüklerin, Toroslar’in Yörüklerinin kendi kurmus olduklari Kuvayi Milliye gücüyle, milli güçle Fransizlara en büyük darbeyi vurup ve Sakarya Meydan Muharebesi’nden sonra Fransa’nin çekilmesine sebep olan o güçlerin sayesinde biz küçük topraklarda huzur içinde yasiyoruz. Ne mutlu ki bize bu topraklardan tekrar karsimizda Anamur’a 40 mil, İçel’e 110 mil mesafede bulunan Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti topraklarini da ayak bastik. Biz tabii gemide oldugumuz için ayak basmadik ama götürdügümüz arkadaslarimiz ayak bastilar."

Kent protokolü, ögrenciler ve vatandaslarin katildigi törende, edilen duanin ardindan gaziler, KKTC’ye gidecek TCG Iskenderun gemisine bindi.
Kaynak: İHA