Kalay Ustasinin 100 Dereceyi Asan Sicaklikta Zorlu Mesaisi

Sanliurfa’da dededen babaya, babadan ogula geçen kalaycilik meslegini 55 yildir sürdüren Ahmet Kalayci, 20 metrekarelik isyerinde 100 dereceyi asan sicaklik altinda çalisiyor.

Kalay Ustasinin 100 Dereceyi Asan Sicaklikta Zorlu Mesaisi
Sanliurfa’nin tarihi çarsilar bölgesinde bulunan 20 metrekarelik isyerinde çalisan Ahmet Kalayci, 55 yildir dededen babaya, babadan ogula geçen kalaycilik meslegini sürdürüyor. Termometrelerin 45 dereceyi gösterdigi kentte, ates isisiyla birlikte isyerinde hissedilen sicakligin 100 dereceyi astigini belirten Kalayci, ekmegini kazanmak için ates üzerinde kalay yaparak, zor sartlar altinda çocuklariyla birlikte çalistigini söyledi.

Geçimini kalay yaparak kazanan usta, yillardir sürdürdügü meslekte yeni elemanlarin zor sartlardan dolayi yetismedigini ifade etti.



Atadan kalan meslegi sürdürüyor

Ahmet Kalayci, “Dedemizin dedesinden bize kalan meslegi devam ettiriyoruz. Bizim soyadimizda kalaycidir. Hem meslegimiz hem de kendimiz kalayciyiz. Babamiz çoluk çocugunu bu meslekle büyüttü. Biz de çoluk çocugumuzu bu meslekle büyüttük, yetistirdik. Disarda hava sicakligi 40-45 derece, içerde de 70-80 derece, 100-120 derece sicaklik altinda kap kalayliyoruz, çalisiyoruz. Meslegimiz zor, zor sartlar altinda çalisiyoruz” dedi.



“Çirak yetismiyor”

Kalayci, meslegin zor sartlarindan dolayi çirak yetismedigini belirterek, “Çirak gelip burada bu meslegi yapmiyor. Birakin çiragi kendi evlatlarimiz bile yapmiyor. Zaten meslek de gittikçe kayboluyor. Artik kimse çocugunu çiraklik için göndermiyor” seklinde konustu.



Müsteri Ibrahim Halil Küçükköse ise, “Rahmetli nenemden kalan bakir çay tepsisini kalaylamak için getirdim. Parlak güzel görünsün diye kalaylamaya verdim. Çok güzel yaptilar” ifadelerini kullandi.

Bir diger müsteri Ömer Milli ise, “Bir kabimiz vardi. Kalaylamak için getirdik. Rahmetli nenemizden bize kaldi. Biz de onu kalayladiktan sonra saklayacagiz. 1930’lu yilardan kalan bir kaptir” diye konustu.

Kaynak: İHA