Hastaneye Karin Agrisi Sikayeti Ile Gelen Hastanin Rahminden 5,5 Kilogramlik Kitle Çikti

Trabzon’da hastaneye karin agrisi sikayeti ile basvuran bir hastanin yapilan muayene sonucu kitle haline gelen yaklasik 5 buçuk kilogramlik rahmi basarili bir operasyonla alindi.

Hastaneye Karin Agrisi Sikayeti Ile Gelen Hastanin Rahminden 5,5 Kilogramlik Kitle Çikti
Trabzon’da Kanuni Egitim ve Arastirma Hastanesi Numune Kampüsü’ne karin agrisi sikayeti ile giden 45 yasindaki M.U’nun yapilan muayeneler sonucunda kitle haline geldigi saptanan ve yaklasik 5 buçuk kilogram oldugu tespit edilen rahmi basarili bir operasyonla alindi.

Operasyonu gerçeklestiren Kanuni Egitim ve Arastirma Hastanesi Kadin Dogum Bölümü Uzmani Dr. Hasan Akyüz karin içinde yavas büyüyen kitlelerin her zaman belirti vermedigini, sinsice büyüyebildiklerini belirterek bu nedenle özellikle kadinlarin sikayetleri olmasa bile belli araliklarla kadin hastaliklari yönünden doktor muayenesine basvurmalari gerektigini söyledi.



Kendisine gelen hastanin ek bir sikayeti olmayan, dis merkezde tanisi konulmus, yaklasik 30 santime 20 santim boyutlarinda bir pelvi kitlesi olan bir hasta oldugunu belirten Uzm. Dr. Hasan Akyüz, "Hazirligimizi yapip operasyonu gerçeklestirdikten sonra yaklasik 5 buçuk kilogram agirliginda büyümüs, tamamen miyom haline gelmis bir uterus yani halk dilinde rahim ile karsilastim. Gerekli müdahaleyi yapip ameliyati tamamladik. Hastamizin ilginç bir sekilde hiç bir sikayeti olmamis, sadece kilo aldigini zannetmis ve bu durumu geciktirmis. Fakat farkli sebeplerden ötürü doktora basvurunca bu tabloyla karsilasmis. En sonunda bize ulastiktan sonra da biz gerekli müdahaleyi gerçeklestirdik" dedi.



"Kadinlarin belli araliklarla kadin dogum uzmani tarafindan muayene edilmesi gerekir"

Kitlelerin olus sebebinin çok çesitli oldugu oldugunu belirten Akyüz, "Bunun hormonal sebepleri de vardir, bazi düz kas hücrelerinin stimüle olmasi ve harekete geçmesi ile ilgili nedenler var, irksal nedenleri vardir, kisaca bunun bir çok nedeni vardir. Bu durum bütün kadinlarda vardir, yaygindir. Kiminde çok küçüktür, çok küçük olanlar semptom vermedigi için çok fazla bilinmezler açikçasi. Genelde yavas büyürler fakat devasa büyüklüge de bu sekilde ulasabiliyorlar. Bütün kadinlarin belli araliklarla, örnegin yilda bir kez olacak sekilde bir kadin dogum uzmani tarafindan muayene edilmesini öneriyoruz. Eger böyle olursa bu tarz kitleler bu seviyelere çikmadan erken yakalanabilir ve daha küçük müdahalelerle tedavi saglanabilir. Bu tüm vatandaslarimiz için iyi olabilecek bir durum" diye konustu.



"Hasta sikayeti olmasaydi kitle kansere dönüsebilirdi"

Hastanin sikayeti olmasaydi kitlenin kansere dönüsme ihtimalinin az da olsa oldugunu ifade eden Akyüz, "Eger hastanin sikayeti olmasaydi bu miyomlarin kansere dönüsme ihtimali küçük de olsa var. Böyle bir durumla karsilasabilirdik. Tabi bunun sonucu da iyi olmayan bir noktaya ulasabiliyor. Ölümcül olma ihtimali az da olsa var. Fakat bu miyomlari genelde hastalar fark etmiyor ama bu kadar büyük kitleler hastalarin hayat kalitelerini düsürecek etkiler yaratiyor. Kendileri çok fark etmiyorlar ancak ameliyattan sonra ne kadar rahatladiklarini anliyorlar" seklinde konustu.

Kadinlarin, kadin dogum uzmanlari tarafindan sikayeti olsun ya da olmasin belli araliklarla muayene edilmesi gerektigin altini çizen Dr. Hasan Akyüz, gerekli muayenelerin yapilip, en azindan bir yil ya da iki yil içerisinde herhangi bir sorunlari olup olmadiklarini ögreneceklerini söyledi.

Kaynak: İHA