Hasadi Yaklasan Antep Fistiginda Yüksek Rekolte Beklentisi

Gaziantep’te yesil altin olarak bilinen Antep fistiginda hasada kisa süre kala yüksek rekolte beklentisi yüzleri güldürdü. Geçen yil 170 bin ton civarinda rekoltenin oldugu Antep fistiginda bu yil daha yüksek rekolte bekleniyor.

Hasadi Yaklasan Antep Fistiginda Yüksek Rekolte Beklentisi
Gaziantep’te, dolu ve don gibi ürün kaybina yol açan olumsuzluklarin yasanmamasi ile Antep fistiginda yüksek rekolte bekleniyor. Türkiye’nin Antep fistigi üretiminin yüzde 90’indan fazlasinin Güneydogu Anadolu Bölgesi’nde yapildigini belirten Antepfistigi Arastirma Enstitüsü Müdürü Ahmet Sahan, fistik bahçelerinde 60 kisilik ekiple inceleme yaparak her yil oldugu gibi bu yil da rekolte tahminini kamuoyuna duyuracaklarini söyledi.



"Antep fistigi ülkemizin en önemli tarimsal ve ekonomik ürünlerinden"

Antep fistiginin Türkiye’nin en önemli tarimsal ürünleri arasinda yer aldigini söyleyen Sahan, “Antep fistigi ülkemizin en önemli tarimsal ve ekonomik ürünlerinden biridir. Güneydogu Anadolu Bölgesi’nin vazgeçilmezidir. Ülkemizde üretimin en çok yapildigi yer ise yüzde 90 oraninda Güneydogu Anadolu Bölgesi’dir. Bu üretimin yaklasik yüzde 70’i sadece Sanliurfa ve Gaziantep illerimizde yapilmaktadir” dedi.



“Antep fistigi son zamanlarda çok degerli bir ürün haline geldi”

Antep fistigi üretiminin yildan yila hizli bir sekilde arttigina dikkat çeken Sahan, “Bunun en büyük nedenlerinden biri ise Antep fistiginin son zamanlarda çok degerli bir ürün haline gelmesidir. Üreticilerimizin Antep fistigi üretimine yogun ilgi göstermesidir. Cumhuriyetin ilk yillarinda 1000-2000 bin ton civarinda olan Antep fistigi üretimimiz 2010’lu yillarda 100-150 bin ton bandina yükseldi. Son yillarda 200-300 bin ton bandina yükseldi. Bu üretimle dünyada 3. sirada yer almaktayiz. Dünyada 1. sirada ABD, 2. sirada Iran ve 3. sirada ise Türkiye yer almaktadir. Ancak üretimimiz bu hizla artmaya devam ederken ileriki yillarda daha üst siralara çikacagimizi tahmin etmekteyiz. Su anda 60 milyon civarinda meyve veren agaç varligimiz var. Bunun yaninda henüz meyve yapmamis ve yeni tesis edilmis bahçelerdeki fidan sayisi da 30 milyon civarindadir. Bu açidan baktigimizda önümüzdeki birkaç yil içerisinde ülke üretimimiz yüzde 50-60 civarinda artacak diye öngörmekteyiz” ifadelerini kullandi.

“Yüksek bir rekolte beklemekteyiz”

Antep fistiginin bir yil ürün verip ertesi yil da rekoltesinin azaldigini belirten Sahan, “Geçen yil yok yili olmasina ragmen 70 bin ton civarinda fistik üretimimiz vardi. Bu yil Antep fistiginda var yili ve arazi gözlemlerimize baktigimizda Antep fistigi agaçlari çok iyi meyve tutmus. O yüzden yüksek bir rekolte beklemekteyiz. Rekolte bu yil yüksek olacak gibi gözüküyor. Mart, nisan ve mayis aylarinda Antep fistiginin çiçek döneminde çok yagisin olmasi tozlanmanin kisitli olmasi gibi nedenlerden dolayi bazi bahçelerde sorun oldu. Halen de bu riskler mevcut. Bu riskler bittiginde biz Temmuz ayi içerisinde Antep fistiginda bölgedeki mühendis arkadaslarla birlikte rekolte çalismasi yapip bu yil Antep fistigi üretimimizi belirleyecegiz” diye konustu.

Çiftçileri de uyaran Sahan, çiftçilere düsen en önemli görevin ise Antep fistiginin gübrelenmesi, beslenmesi ve bazi hastaliklara karsi ilaçlanmasi oldugunu belirtti.

Kaynak: İHA