Göz Uzmanindan Uyari Açiklamasi 'Yaz Günesi Tehlikeli Göz Hastaliklarina Kapi Araliyor''

Liv Hospital Ankara Göz Hastaliklari Bölümü’nden Dr. Ögr. Üyesi Mahmut Dogan, günes isinlarina uzun süreli direkt maruz kalmanin katarakt, kar körlügü gibi tehlikeli göz hastaliklarina neden olabilecegine dikkati çekti.

Günes isinlarinin yogun oldugu yaz aylarinda gözlerin çesitli risklerle karsi karsiya kalabilecegini ve günes isinlarina uzun süre maruziyet sonrasi gözde çesitli hastaliklar meydana gelebilecegini belirten Dr. Ögr. Üyesi Mahmut Dogan uyarilarda bulundu. Yaz günesinin göz üzerinde olan etkilerine dikkat çeken Göz Hastaliklari Uzmani Dr. Ögr. Üyesi Mahmut Dogan, “Gözün beyaz kisminda kanserli olmayan bir büyüme olan pterjiyum, uzun süreli günes maruziyetiyle iliskilendirilir. UV isinlari, retinanin merkezindeki makulanin hasar görmesine yol açabilir. Bu da merkezi görme kaybina neden olabilir” diye konustu.



Kar körlügüne dikkat

Dr. Ögr. Üyesi Mahmut Dogan, göz yüzeyinin UV isinlarina asiri maruziyetinin korneada agrili bir iltihaplanmaya neden olabilecegi ve bu durumdan dolayi "kar körlügü" yasanabilecegini belirtti.



“Günes isinlarinin katarakt olusumuna direkt etkisi olabilir”

Parlak günes isigina sürekli maruz kalmanin gözlerin asiri yorulmasina ve bas agrisina neden olabileceginin altini çizen Dr. Ögr. Üyesi Dogan, “Günes isigina uzun süre maruz kalmanin en önemli sonuçlarindan biri de katarakt olusumudur” dedi.

Kataraktin göz merceginin bulaniklasmasi sonucu ortaya çikan ve görme kaybina yol açabilen bir durum oldugunu belirten Dr. Ögr. Üyesi Dogan, “UV (ultraviyole) isinlari, gözün merceginde proteinlerin yapisini bozabilir ve bu bozulma zamanla mercegin bulaniklasmasina yol açabilir” diye konustu.



“Çiftçiler, balikçilar ve dagcilar risk altinda”

Özellikle UV-B isinlarinin göz merceginde katarakt gelisimi riskini artiran bir faktör oldugunu ve gözler uzun yillar boyunca günesin zararli UV isinlarina maruz kaldiginda bunun kümülatif etki göz merceginin hasar görme riskini artiracagini ve bu nedenle yasli bireylerde katarakt görülme ihtimalinin daha yüksek oldugunun altini çizen Dr. Ögr. Üyesi Dogan, su bilgileri paylasti:

“Yüksek rakimli bölgelerde veya Ekvator bölgesine yakin yerlerde yasayan insanlar, daha yüksek UV isinlarina maruz kaldiklari için katarakt riski altinda olabilir. Ayrica çiftçiler, balikçilar ve dagcilar gibi açik hava aktiviteleri ile ugrasan kisiler de daha fazla risk altindadir.”

“UV isinlarinin göz üzerindeki etkisini azaltmak mümkün”

Günesin zararlarindan korunma yöntemleri hakkinda bilgi veren Dr. Ögr. Üyesi Mahmut Dogan, su önerilerde bulundu:

“UV400 etiketine sahip günes gözlükleri kullanarak UV-A ve UV-B isinlarina karsi koruma saglayabiliriz. Bu, katarakt riskini azaltmanin en etkili yollarindan biridir. Genis kenarli sapkalarla gözlerimizi dogrudan günes isinlarindan koruyarak UV maruziyetini azaltabiliriz. Bununla birlikte günesin en yogun oldugu saatler olan 10.00 ve 16.00’da gölgede kalmaya özen göstermek gerekir.”

Düzenli göz kontrolü ve saglikli beslenme önemli

Dr. Ögr. Üyesi Dogan, düzenli göz kontrollerinin kataraktin erken teshis edilmesine ve uygun tedavi yöntemlerinin uygulanmasina yardimci olabilecegi ve saglikli beslenme, sigara içmeme gibi yasam tarzi seçimlerinin genel göz sagligini koruyarak UV isinlarinin göz üzerindeki yan etkilerini azaltabilecegini belirtti.

Kaynak: İHA