Çayönü Tepesi Kazi Ve Arastirma Projesi Basliyor

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale Uygulamali Bilimler Fakültesi Müzecilik Bölümü ögretim üyesi Doç. Dr. Savas Sarialtun baskanliginda, Cumhurbaskanligi kararli kazilar kapsaminda Çayönü Tepesi Kazi ve Arastirma Projesi yeni bir asamaya geçiyor.

Çayönü Tepesi Kazi Ve Arastirma Projesi Basliyor
Bu proje, ilk olarak 1964 yilinda Istanbul Üniversitesi Prehistorya (Tarih Öncesi Arkeolojisi) kurucularindan Prof. Dr. Halet Çambel ve Chicago Üniversitesi’nden Prof. Dr. Robert John Braidwood ortak projesi olarak baslatildi. Kazi baskanligi daha sonra 1987-1992 yillari arasinda Prof. Dr. Mehmet Özdogan ve sonrasinda 2015-2023 yillari arasinda Prof. Dr. Asli Erim-Özdogan tarafindan yürütüldü.

Çayönü Tepesi, Güneydogu Anadolu Bölgesi’nde, Diyarbakir ili Ergani Ilçesi’nin 7 kilometre güneybatisinda, Hilar köyü kuzeyinde yer alan bir yerlesim yeridir. Insanlik tarihinin yerlesik yasama geçis sürecini temsil eden Neolitik Dönem’in ilk dönemlerinden itibaren, yaklasik 12.000 yil önce ilk defa iskan edildi. Bu yerlesim yeri, sadece Anadolu degil, ayni zamanda Yakindogu ve Levant cografyasinda Neolitik Dönem kültür tarihini en iyi yansitan yerlesimlerden birisi olmasi nedeniyle Dünya kültür tarihi için anahtar niteliginde bir yerlesim yeridir.

Kültür ve Turizm Bakanligi ile Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi adina Doç. Dr. Savas Sarialtun baskanliginda yürütülecek Çayönü Tepesi Kazi ve Arastirma Projesi, ileri ve yenilikçi arastirma yöntemleriyle arkeolojik sorunlara çözümler getirmeyi, turizm potansiyelini artirmayi ve kültürel mirasin korunmasini hedeflemektedir. Proje kapsaminda ulusal ve uluslararasi alt projelerle günümüze ulasan kültürel mirasin gelecek kusaklara en iyi sekilde aktarilmasi amaçlanmaktadir. Ayrica, Çayönü Tepesi Projesi çerçevesinde Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi adina bir arastirma ve uygulama merkezi kurulmasi planlaniyor.

Arastirma ve Uygulama Merkezi içinde kurulacak olan Bioarkeoloji ve Jeoarkeoloji Laboratuvarlari, uzman arastirmacilarin ileri düzeyde arastirmalarini yapmalarina imkan taniyacak ve ayni zamanda Türkiye’de farkli alanlarda egitim gören lisans, yüksek lisans ve doktora ögrencilerine interdisipliner alt projelerle daha nitelikli bir egitim sunacak. Çayönü Tepesi Arkeolojik Kazi ve Arastirma Projesi, sadece bir kazi çalismasi olmanin ötesinde, ayni zamanda egitim, kültür ve turizm alanlarinda Türkiye’ye hizmet edecektir. Tasarlanan Halet Çambel Tematik Müzesi sayesinde bölgenin zengin kültürel mirasi daha genis kitlelere ulasacak ve gelecek nesillere aktarilacak.

Çayönü Tepesi Kazi ve Arastirmalari Projesi, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanligi’nin yani sira kurum ve kuruluslarin destekleri ve sponsorluklariyla hayata geçirilecek.
Kaynak: İHA