Giresun Yaylalarinda Mantar Bereketi

Giresun yaylalarinda, havalarin yagisli gitmesi nedeniyle bu yil mantar bollugu yasaniyor. Vatandaslar, yaylalara mantar toplamak için akin ediyor. Toplanan mantarlar genellikle günlük olarak tüketilse de, ilerleyen günlerde tüketmek için tursusu da kuruluyor.

Giresun Yaylalarinda Mantar Bereketi
Giresun’un Espiye ilçesine bagli Avluca köyü Çayiryayla’da mantar bollugu yasanan yaylalar arasinda yer aliyor. Geçen yillara göre bu sene mantar bereketi yasandigini belirten yayla sakinlerinden Kadir Besli, mevsim sartlarinin mantar olusumu için uygun oldugunu ifade etti.

Besli, “Bu sene mantar olmasi için mevsim sartlari çok iyi geçti. Geçtigimiz yil bu zamanlarda havalar kurak gittigi için mantar olmamisti. Bu sene tam mantar havasi oldu. Bizim buralarda öyle zehirli mantarlar olmaz. Daha dogrusu bugüne kadar Espiye Çayiryayla’da mantar zehirlenmesi yasanmadi ancak yine de dikkatli olmak gerekir. Bu nedenle biz büyüklerimizden gördügümüz, bildigimiz mantarlari topluyoruz. Büyüklerimizin bize ’al’ dediklerini aliyor ’alma’ dediklerini toplamiyoruz. Özellikle çam agaci diplerinde yetisen mantarlara büyük ilgi gösteriliyor” dedi.

Mantarin birçok çesit yemegi oldugunu anlatan Fadime Ayci ise “Topladigimiz mantarlar soframizin en önemli menüsü oluyor. Oldukça dogal olan mantarin kavurmasini, közde kizartmasi veya baska yemeklere katilmasi gibi birçok çesidini yapiyoruz. En önemlisi de ilerleyen zamanlarda yemek için tursusunu yapiyoruz. Bizim buralarda mantar tursusu çok sevilerek tüketiliyor. Özellikle yaptigimiz mantar tursularini Istanbul, Bursa, Kocaeli ve Sakarya gibi illerde yogun olarak yasayan gurbetçilerimize gönderiyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA