Van'da Inci Kefali Av Yasagi Sonra Erdi

Van Gölü’nde yasayan ve endemik bir tür olan inci kefalinin 3 aylik av yasagi bugün itibari ile sona erdi.

Van'da Inci Kefali Av Yasagi Sonra Erdi
Van Gölü’nde bulunan tek endemik tür olan inci kefali baliginin göçüne denk gelen aylarda ilan edilen balik avi yasagi sona erdi. Üç aylik av yasagi süresi içinde Van Valiligi öncülügünde Van Yüzüncü Yil Üniversitesi, Il Jandarma Komutanligi, Tarim ve Orman il ve ilçe müdürlükleri, Il Emniyet Müdürlügü ve Van Büyüksehir Belediyesi Zabita Daire Baskanligi tarafindan göl kenarindaki yerlesim birimlerinde ve tatli su agizlarinda birçok tedbir alindi. Ancak alinan tüm önlemlere ragmen kaçak avlanan tonlarca balik ele geçirildi. Türkiye genelinde denizlerde ve derelerde av yasagi uygulanirken, Van’da da Van Gölü’ndeki inci kefali baliginin tatli sulara dogru yasanan göçüne denk gelen 15 Nisan tarihi itibariyle baslayan av yasagi, 15 Temmuz itibari ile son buldu.

Konuyla ilgili açiklamada bulunan Tarim ve Orman Il Müdürü Ibrahim Görentas, av yasagi süresince gerek jandarma gerek emniyet gerekse il ve ilçe tarim ve orman müdürlükleri personelinin yogun çalismalari kapsaminda 185 kisiye 2,5 milyon TL’lik bir idari para cezasinin uygulandigini ifade ederek, “Bu çalismalar çerçevesinde ekiplerimiz 77 ton balik yakalarken, bu baliklarin yaklasik 20 tonu canliydi ve tekrar dogaya salindi. Tabi su sene yagislarin bol geçmis olmasi, her noktada baliklarin tatli sulara göçlerini kolaylastirdi. Ayrica bu göçler sirasinda vatandaslarin bize yaklasim tarzi, bizi sürekli bilgilendirmeleri ve balik yasagini desteklemeleri bizleri ziyadesiyle mutlu etti. Bu çalismalar kapsaminda bize destek veren valiligimize, emniyet ve jandarma ekiplerimize ve vatandaslarimiza tesekkür ediyorum” dedi.

Bu sene yagislarin bol olmasinin balik miktarinda artisa neden oldugunun altini çizen Görentas, “Bu sene av yasagi çalismalarinin yani sira yagislarin bol olmasi, herhangi bir derede su kesintisinin olmamasi, baliklarin hem göç hem de dönüs yolunda bir sikintiya ugramamasi ileriki dönemlerde Van Gölü’ndeki balik miktarinin artmasina faydasi olacaktir. Balikçilarimiz teknelerini hazirladilar ve 15 Temmuz itibariyle de ‘Vira Bismillah’ diyecekler. Ben bu sezonun balikçilarimiza bereketli olmasini diliyorum” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA