Çay Üreticileri Özel Sektörü Protesto Etti

Rize’de çay üreticileri, yas çay taban fiyatinin altinda çay alan özel sektör fabrikalarini protesto etti. Protesto esnasinda fabrika çalisani

Çay Üreticileri Özel Sektörü Protesto Etti
soför ile üreticiler arasinda kisa süreli gerginlik yasandi.

2. sürgün yas çay sezonunun devam ettigi Rize’de çay üreticileri, Rize Ziraat Odasi öncülügünde özel sektörün büyük temsilcilerinden Dogus Çay’in Salarha Fabrikasi önünde toplandi. Çay satmak için bekleyen üreticilerin uzun kuyruklar olusturdugu fabrikanin önünde Rize Ziraat Odasi Baskani Bünyamin Arslan basin açiklamasi yaptigi sirada fabrika çalisani oldugu ögrenilen bir soför, araci park ettigi yerden çikarmak istedi. Aracin hemen önünde toplanan üreticilerin kendisinden basin açiklamasinin bitmesini beklemesini istedigi soför, ‘Sefer atacagim. Kamyonun önünden çekilin’ dedi.

Bunun üzerine öfkelenen çay üreticileri ile sahis arasinda gerginlik yasandi. Rize Ziraat Odasi Baskani Bünyamin Arslan’in araya girmesi ile gerginlik kisa sürede son buldu.

Çay taban fiyatinin altinda üreticiden çay alindigini ve üreticilerin magdur edildigini kaydeden Arslan, “Bugün burada toplanmamizin sebebi 17 TL olan taban fiyatinin çok altinda alimlarin olmasidir. 13-12 TL gibi fiyatlarda özel sektör üreticinin emegini gasp ediyor. Burada Rizeli üreticiler olarak bu emek hirsizligina karsi dik durabilmek için bugün burada bir protesto ve basin açiklamasi düzenliyoruz. Bugün çok düsük alim fiyati verenler, yaklasik 1 milyar TL’yi 100 tane özel sektör çay fabrikasi cebine koymus durumdadir. Rizeli’nin, Karadenizli’nin cebinden 2. sürgün itibariyla 1 milyar TL gitmis durumdadir. Bugün bu ahlaksiz taban fiyati altindaki alimlara üreticilerimizle birlikte dur diyecegiz. 15 Temmuz’da bu halk sokaklara çikti, bu isletmeciler görevini devam ettirebilsinler diye, devlet daimi olarak ilerlesin diye. O gün 15 Temmuz diye sokaga çikan üreticilerin hakkini bunlar gasp edemez” dedi.



“12 TL’ye aldiginizda isliyorsunuz da, 16 TL’ye aldiginizda neden isleyemiyorsunuz?”

Yas çay taban fiyatinin çok altina inerek kilogramini 12 TL’den alan özel sektör çay fabrikalarinin uyguladigi bu yöntemin ahlaki olmadigini söyleyen Arslan, “Üreticilerimizin de dikkatsizligi oluyor. Çok fazla çay topluyoruz. Özel sektör günlük üretimin üstünde olduklarini mazeret ediyorlar. 12 TL’ye aldiginizda isliyorsunuz da, 16 TL’ye aldiginizda niye isleyemiyorsunuz. Üreticilerimize sesleniyoruz çaya 2 gün ara verelim. Isleyemiyorsan kapat kapini. 12 TL’ye çay aliyorsunuz. Bu ahlak disidir, Rizeli’ye ihanettir. Vatandasimiz çay motorlarinin kullanimini arttirinca yüksek oranda çay kesebiliyor. ÇAYKUR’un buraya el atmasi gerekiyor. Bölgesel tatil ilan etmesi lazim. Gerçekten bugün Karadeniz Bölgesi’nde plansiz ve bos bir üretim halindeyiz. ÇAYKUR bu plansiz üretimi durdurmalidir, özel sektöre firsat vermemelidir. Elbette ÇAYKUR isleyemedigi çaydan ötürü kontenjan koymak zorundadir. Biz üreticiler de haftada 2 gün ara vermeliyiz. Özel sektör biz böyle kapida durdukça bu firsattan yararlanacaktir. Bu hukuksuzluktur, emek hirsizligidir. Bu devam ettigi sürece eylemlerimize devam edecegiz” ifadelerini kullandi.

“Burayi provoke eden arkadasta Rizeli”

Basin açiklamasi esnasinda çikan gerginlige de deginen Arslan, “Burayi provoke eden arkadasta Rizeli. Ben her seye ragmen, haksiz sermaye kazanacaklara ragmen sokaklarda olmaya devam edecegim. Yarin Borsa’nin önünde oluruz. Diger gün Karali çay fabrikasinin önünde oluruz. Vega çayin önünde oluruz. Mücadelemiz devam edecektir. Rizeli’nin kimse hakkini yiyemez ve gasp edemez” seklinde konustu.

Kaynak: İHA