Batman'da Yangin Sonrasi Yuva Yapan Leylekler 6 Yildir Göç Etmiyor

Batman’in Sason ilçesinde Erdem ailesi, bahçelerinde bulunan elektrik direginin basinda yuva yapan ve göç etmeyen leyleklere komsu gözüyle bakiyor.

Batman'da Yangin Sonrasi Yuva Yapan Leylekler 6 Yildir Göç Etmiyor
Bir kaç yil önce Demetevler Mahallesi’nde leylek yuvasinda elektrik hattindan kaynaklandigi düsünülen yangin çikti. Yangin sonrasi yuva yanarak kül oldu. Leylekler ise yangindan kisa süre sonra yanan yuvalarini tekrar yapti. Ardindan yuvanin bulundugu tarlaya ev yapan Mahmut Erdem, diregin tellerini keserek yuvayi koruma altina aldi. Erdem ailesinin tarlada ev yapmasindan cesaret alan leyleklerin bir daha göç etmemesi, Mahmut Erdem ve çocuklarinin da yüzünü güldürdü.

“Evin balkonundan onlari besliyoruz”

Daha önceki yillarda her yil göç eden leyleklerin son 6 yilda hiç göç etmedigini belirten Mahmut Erdem, “Bu diregin basinda bulunan bizim leylek yuvamizdir. Biz buraya tasindigimizda direkte elektrik telleri vardi. Bir defasinda elektrik tellerinden çikan kivilcimlarin leyleklerin yuvasini yaktigi için telleri kestik. Daha sonra bu diregi tamamen leyleklere biraktik. Daha önceki yillarda sürekli göç eden bu leylekler ben buraya ev yaptiktan sonra bir daha göç etmedi. 6 yildir burada oldugumuz için hiç göç etmiyorlar. Bizden güç alarak göç etmediklerini düsünüyorum. Bu durum bizleri çok sevindiriyor. Onlarla hos vakitler geçiriyoruz. Bazen evin balkonuna çikarak onlari seyrediyor, onlara yemek atiyoruz. Leylek yuvasinda yaklasik yüzlerce kus yuvasi da var. Daha önce iki yavru yapiyorlardi. Bu yil 5 yavru yaptilar. Bazen yavrulari göç etse de anne baba leylek sürekli burada kaliyor ve hiç göç etmiyor. Biz de seviyoruz, çocuklarimiz da çok seviyor” dedi.

Evin küçük kizi Menessa Yagmur Erdem ise, “Her gün balkona çikarak yavru kuslari ve leylekleri izliyoruz. Çilek toplarken geliyorlar onlara çilek veriyoruz, yemek de veriyoruz. Onlari çok seviyoruz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA