Vali Dalli'dan Vatandaslara Önemli Çagri

Kastamonu Valisi Meftun Dalli, yaz aylarinda artan orman ve ev yanginlari ile ilgili vatandaslara çagrida bulunarak, bos evlerdeki elektrigin kesilmesini, ormanlik alanlara girilmemesi ve aniz yakilmamasini istedi.

Vali Dalli'dan Vatandaslara Önemli Çagri
Kastamonu Valisi Meftun Dalli, düzenlenen toplantida, 6 aylik asayis olaylari ile ilgili açiklamalarda bulundu. Kastamonu Il Emniyet Müdürü Kayhan Ay ve Kastamonu Il Jandarma Komutani J.Alb.Zafer Özden hazir bulundu. Toplantida konusan Vali Dalli, yaz mevsiminde artan ev yanginlari ve orman yanginlarinin önlenmesi için vatandaslara çagrida bulundu. Ev yanginlarinin büyük bir kisminin elektrik hattindan kaynaklandigini belirten Vali Dalli, vatandaslarin gerekli önlemleri almasini istedi. Vatandaslara aniz yakma ve ormanlik alanlarda ates yakmamalari konusunda uyarida bulunan Vali Dalli, “Mevsim itibariyle yanginlar gündemimizde önemli bir yer tutuyor. Özellikle orman yanginlari geçtigimiz günlerde ilimizde önemli bir sikinti olusturdu. Yildirim düsmesi sonucunda 12 ayri yerde orman yangini çikti. Sükürler olsun ki Orman Bölge Müdürlügü teskilatimiz ve itfaiye ekiplerimizin çok hizli ve etkili müdahalesi ile bu yanginlar çok büyük sikintiya sebep olmadan söndürüldü. Köylerimizde de ev yanginlari sikça yasaniyor. Özellikle vatandaslarimizdan bos olan evlerin elektrik sistemlerinin kapatilmasini istiyorum. Baska bir yere giderken sartelleri indirin. Istanbul’da, baska yerlerde yasayan vatandaslar da köy muhtarlarindan talep ederek elektriklerini kestirirse yanginlarin kismen de önüne geçmis oluruz. Meydana gelen yanginlarin bir kismi elektrik kaynakli. O noktada bir hassasiyet rica ediyoruz” dedi.



“5 bin 531 sahsin yakalanmasi saglandi”

6 ayda, arama kaydi bulunan sahislara yönelik siki çalisma yürütüldügünü belirten Dalli, “Kastamonu genelinde ilk alti ayda 2 milyon 278 bin 177 sahis sorgulamasi yapildi. 442 umuma açik isyeri, 349 günübirlik konaklama yeri kontrol edildi, 215 adet ruhsatsiz tabanca, 122 adet ruhsatsiz tüfek, bin 894 fisek ele geçirildi. Aranan sahislar üzerinde 2024 yilinin ilk alti ayinda yapilan çalismalar sonucu 3 bin 602’si ifade, bin 929’u hapis cezasi olmak üzere toplamda 5 bin 531 sahsin yakalanmasi saglandi. Vatandaslarimiz tarafindan yogun olarak kullanilan park, bahçe ve alanlarda denetimlerimize agirlik veriyoruz. Çevreye rahatsizlik veren sahislar üzerinde ekiplerimiz çalismalarini yapiyor ve yapmaya da devam edecek” diye konustu.



Uyusturucuya geçit verilmiyor

Uyusturucu ile mücadele çerçevesinde yapilan çalismalarla ilgili bilgi veren Dalli, “268 operasyonla, 482 süpheli sahis yakalandi, yakalanan süpheli sahislardan 31 sahis adli kontrol sartiyla serbest birakilirken 74 sahis tutuklanarak ceza infaz kurumuna teslim edildi. Yapilan operasyonlarda 111 bin 768 adet sentetik ecza hapi, bin 788 gram metamfetamin maddesi, bin 542 adet ecstasy, 2 bin 9 gram bonzai maddesi, 28 bin gram esrar maddesi ele geçirildi. Halkimizin huzuru için uyusturucuya geçit vermeyecegiz. Içisleri Bakanligimizca hayata geçirilen ve ilimizde de aktif olarak kullanilan NARVAS; yani Narkotik Vaka Veri Analiz Sistemi ile yapay zeka kullanilarak uyusturucu saticilari ve kullanicilarinin harita üzerinde yogunluk durumlari hakkinda bilgi ediniyor, bu bölgelerde çalismalarimizi yogunlastiriyoruz. Vatandaslarimizdan uyusturucu satisi veya uyusturucu kullanimina sahit olduklarinda veya süphelendiklerinde ihbar etmelerini istiyoruz. Ihbarci bilgilerinin kati suretle sakli kalacagini da belirtiyoruz. ‘En Iyi Narkotik Polisi Anne’ ve ‘Narko Rehber’ egitimlerimize devam ediyoruz. Ilk alti aylik süreçte Bin 790 vatandasimizi bilgilendirdik. Uyusturucuyla mücadelede en büyük kozumuz bilinçli bir toplum. Bu anlamda egitici personelimizle her alanda bilgilendirmelerimize devam ediyoruz” seklinde konustu.



“80 operasyonda 234 süpheli sahis yakalandi”

Kaçakçilikla mücadele çerçevesinde suçlulara geçit verilmedigini kaydeden Vali Dalli, “80 operasyonda 234 süpheli sahis yakalandi. Yakalanan sahislardan 45’i adli kontrol sartiyla serbest birakilirken, 24’ü tutuklanarak ceza infaz kurumuna teslim edildi. Yapilan operasyonlarda 44 adet ruhsatsiz tabanca, 3 bin 532 adet çesitli çaplarda fisek, 84 adet sarjör, 7 adet ruhsatsiz tüfek, 61 bin 440’i doldurulmus 285 bini bos olmak üzere 346 bin 440 adet makaron, 290 paket sigara, 53 adet sigara likidi, 21 adet puf tabir edilen elektronik sigara, 80 adet puro sigara, 15 adet çesitli marka ve modellerde otomobil, 403 gram altin, 15 adet cumhuriyet altini, 4 adet çeyrek altin, bin 500 gram gümüs, 205 adet sahte para, 530 Riyal, 28 bin 775 Dolar, 12 bin 600 Euro, 122 bin 800 TL nakit para, 12 senet, 2 çek ve 2 banka karti ele geçirildi” ifadelerini kullandi.

"Kazalarda 973 vatandasimiz yaralandi, 11 vatandasimiz maalesef hayatini kaybetti”

Trafik denetimleri ve trafik kazalari ile ilgili bilgi aktaran Dalli, “Polis ve jandarma trafik birimlerince 419 bn 419 araç ve sürücüsü denetlendi. 489’u maddi hasarli, 560’i yaralanmali, 6’si ölümlü olmak üzere bin 55 trafik kazasina müdahale edildi, meydana gelen kazalarda 973 vatandasimiz yaralandi, kaza yeri verilerine göre 11 vatandasimiz maalesef hayatini kaybetti. Yaz aylarinda motosiklet kullaniminin artmasi beraberinde de motosikletin karistigi kazalarin artmasina neden oluyor. Motosiklet kazalarinin önlenmesi ve zararlarinin azaltilmasi için motosiklet kullanicilarina yönelik olarak motosiklet güvenli sürüs egitimi düzenledik. Alaninda uzman egitimcilerle 70 motosiklet sürücüsüne motosiklet hakimiyeti, güvenli sürüs ve trafik kurallari konusunda egitim verdik. Bu tarz egitimlere ilerleyen süreçte de devam etmeyi planliyoruz. Trafikte bilinçli nesillerin yetismesini saglamak üzere hayata geçirilen “Trafik Dedektifleri” projemize hiz kesmeden devam ediyoruz. Yilin ilk alti ayinda 3.688 çocugumuza ulastik, temel trafik kurallari ve güvenli geçis yerleri konusunda uygulamali ve teorik egitimler düzenledik. Trafik Egitim Parki’nda düzenledigimiz uygulamali egitimle 2bin 989 çocugumuza güvenli trafik bilincini asiladik. Sürücü ve Yaya egitimlerimize de devam ediyoruz. Bin 252 yaya, 6 bin 176 sürücü olmak üzere toplamda 7bin 428 vatandasimizi güvenli trafik konusunda bilgilendirdik. Trafikte denetim ve bilgilendirme faaliyetlerine yaz döneminde de devam edecegiz” dedi.

Toplum destekli polislik çerçevesinde 218 okul, 141 kurum ziyareti gerçeklestirildigini ve düzenlenen 93 etkinlikle 6 bin 235 kisiye bilgilendirme yapildigini belirten Vali Dalli, göçmen kaçakçiligi çerçevesinde 51 kisinin sinir disi edildi, 51 adres kontrolü yapildigini kaydederek, kendilerini polis, asker veya savci olarak tanitip, para, altin isteyen sahislara inanilmasini istedi. Siber suçlarla mücadele çerçevesinde ise 168 olayla ilgili 246 kisinin tespitinin yapildigini belirten Vali Dalli, “525 arastirma raporu düzenlendi, 25 adreste el koyma islemi yapildi, 869 dijital materyalin inceleme islemi gerçeklestirildi.

SIBERAY bilgilendirilmesi kapsaminda kamu kurum ve kuruluslarinda afis ve brosür çalismasi, vatandaslarimizin yogun olarak bulundugu park, bahçe ve meydanlarda bilgilendirmeler yapilarak 19 binden fazla kisiye ulasildi. Bilgilendirmelerimize ara vermeden devam ediyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA