'Çölyak Hastaliginin Tek Tedavi Yöntemi Glütensiz Diyet'

Çölyak hastaliginda bilinen tek tedavi yönteminin glütensiz diyet uygulamasi oldugunu belirten Diyetisyen Tuba Yildirim, "Diyete alternatif tedavi henüz bulunamamistir. Glütensiz diyette yiyecekleri hazirlama ve saklama asamasinda kullanilan malzemelerin glüten içeren besinler ile bulasa girmemesine dikkat edilmelidir" dedi.

Liv Hospital Samsun Beslenme ve Diyet Klinigi’nden Diyetisyen Tuba Yildirim, çölyak hastalarinin beslenme süreci ile ilgili açiklamalarda bulundu. Yildirim, "Çölyak hastaligi (glüten enteropatisi) bugday, arpa ve çavdarda bulunan glüten proteinine vücudun tepki (intolerans) göstermesi sonucu olusan sindirim sistemi hastaligidir. Çölyak hastaligi sürecinde glüten içeren besinler tüketildiginde bagirsaklarda iltihaplanma olur ve vücutta alerjik reaksiyonlar görülebilir. Hastaligin kesin tanisi ince bagirsak biyopsisi ile konulmaktadir" diye konustu.



Çölyak hastaligindaki bu belirtiler göz ardi edilmemeli

Diyetisyen Tuba Yildirim, çölyak hastaliginda görülebilecek belirtilere dikkat çekerek, "Yaygin görülen belirtiler; siddetli karin agrisi, karinda sislik, asiri gaz olusumu, bas dönmesi, kusma, ishal, kabizlik, yorgunluk hissi, adet düzensizligi, kilo kaybinin görülmesi ve agizda yaralarin olusmasi. Çocuklarda en sik görülen belirtiler; karin bölgesinde agri, karinda sislik olusmasi, ishal, huzursuzluk durumu, istahin azalmasi ve istahsizlik, enfeksiyon sikliginda artis, kusma, kilo alamama, gelisme geriliginin görülmesi ve boy uzamasinin yavas olmasi. Yetiskinlerde en sik görülen belirtiler; karin bölgesinin öne dogru siskin olmasi, yasa göre ideal vücut agirliginin altinda olunmasi, istahsizlik, kas zayifligi, kansizlik, diskida anormallik ve sik diskilama, ishal, kusma, agiz içinde olusan aftlar, gaz sikâyetleri, eklem ve kemik agrilarinin sik görülmesi, ciltte kasintili döküntüler, halsizlik ve sinirlilik hali" ifadelerine yer verdi.

"Çölyak hastaliginda bilinen tek tedavi yönteminin glütensiz diyet"

Çölyak hastaliginda bilinen tek tedavi yönteminin glütensiz diyet uygulamasi oldugunu söyleyen Yildirim, "Diyete alternatif tedavi henüz bulunamamistir. Glütensiz diyette yiyecekleri hazirlama ve saklama asamasinda kullanilan malzemelerin glüten içeren besinlerle bulasa girmemesine dikkat edilmelidir" seklinde konustu.



Kullanilmamasi gereken besinler

Yildirim, çölyak diyeti listesi planlanirken kullanilmamasi gereken besinleri ise su sekilde siraladi:

"Bugday, yulaf, arpa, çavdar, kuskus, bulgur, irmik, makarna, sehriye, simit, kraker, süt/yogurt ile tüketilen bütün kahvaltilik gevrek, müsli ve yulaf ezmesi çesitleri, yasakli tahil çesitlerinden yapilan kek, pasta ve pogaça gibi hamur isleri, galeta ununa batirilmis balik veya et çesitleri, pane edilmis veya unlanmis sebze ve et yemekleri, yemek ve salatalar için glüten içerikli hazir soslar, misir gevrekli çikolata, bira arpa ve malt içerikli bütün içecekler kullanilmamali."
Kaynak: İHA