Sönmüs Lavlarin Arasindaki Kale, Gizemini Koruyor

Van’in Çaldiran ilçesinde Tendürek Dagi’nin patlamasi sonucu lavlarin arasinda kalarak günümüze kadar varligini koruyan ve Orta Çag dönemine ait oldugu düsünülen kale görüntülendi.

Sönmüs Lavlarin Arasindaki Kale, Gizemini Koruyor
Van’da görevli drone pilotu ögretmen Muzaffer Salcioglu tarafindan Çaldiran ilçe merkezine 20 kilometre uzakliktaki bölgede, sönmüs lav akintilarinin arasinda gizemli bir kaleye rastlandi. Van’in tarihini merak eden ve buna iliskin arastirmalar yapan Salcioglu, 1855 yillarinda volkanik patlamanin meydana geldigi Tendürek Dagi ile ilgili arastirmalari inceledi. Daha sonra uydu görüntülerini de inceleyen Salcioglu, volkanik patlamadan en çok etkilenen ilçeye bagli Soguksu Mahallesine gitti. Burada mahalle sakinlerinin yönlendirmesiyle sönmüs lav akintilarinin bulundugu araziyi drone ile inceleyen Salcioglu, kaleye benzer bir yapiya rastladi. Mahalleli tarafindan “Arap Zengi Kalesi” veya “Zeyn Kalesi” olarak isimlendirilen gizemli kale, ilk kez Salcioglu tarafindan havadan görüntülenmis oldu.

“Tendürek Dagi’nin uydu görüntülerine baktim”

IHA muhabirine konusan Muzaffer Salcioglu, Van’in tarihi ve dogasina iliskin görüntüler çektigini belirtti.

Ayni zamanda Van’in tarihine iliskin de arastirmalar yaptigini ifade eden Salcioglu, “Bos zamanlarimda Van’i geziyorum. Ayni zamanda Evliya Çelebi’nin de Van ile ilgili kitaplarini okuyorum. Bu arastirmalari yaparken Tendürek Dagi’nda 1855 yillarinda bir patlama olduguna rastladim. Daha sonra bu bölge bende ilgi uyandirdi. Tendürek Dagi’nin uydu görüntülerine baktim. Volkanik patlamadan en çok etkilenebilecek köyleri arastirdim. Uydu görüntülerinden Çaldiran’in Soguksu köyünün yarisini lavlarin yuttugunu fark ettim” dedi.



“Çok heyecanlandim ve parmaklarim titremeye basladi”

Uydu görüntülerinin ardindan Çaldiran’in Soguksu Mahallesi’ne gittigini ve burada mahalleliden bölge hakkinda bilgi aldigini dile getiren Salcioglu, “Lavlarin oldugu bölgede tarihi eser, ev gibi yapilarin oldugunu söylediler. Bu da benim ilgimi çekti. Oraya giderek droneyi uçurdum. Bölgeyi incelerken ekranda bir yükselti gördüm. Sonra drone ile oraya yöneldim. Orada kocaman bir kale fark ettim. O an çok heyecanlandim ve parmaklarim titremeye basladi.

Normalde bir çirpida çektigim görüntüleri ellerim titriyor diye çekemedim. Kaleyi etraflica çektim ve kalbe benzeyen çok hos bir görüntüsü vardi. 13 Haziran tarihinde bu görüntüleri sosyal medya hesaplarimda paylastim. Kaleyle ilgili hiçbir bilgiye rastlamadim. Orayi ilk kesfedip yayinlayan bendim. Inanilmaz derecede ilgi gördü” diye konustu.

Sönmüs lav akintilarinin arasinda görüntüledigi kalenin turizme kazandirilmasini isteyen Salcioglu, kalenin müze olarak da degerlendirilebilecegini kaydetti.

Kaynak: İHA