Üzüm Bagini Yaban Mersini Bahçesine Çevirdi

Geçtigimiz yil 66 dönüm üzüm arazisine kurdugu yaban mersini bahçesiyle 55 ton ürün elde eden ve 3 ülkeye ihracat yapan kadin girisimci bu yil 7 ülkeye ihracat yapmaya basladi. Topraksiz tarimla yetistirilen yaban mersinleri hem Alasehir için üzüme alternatif yeni bir ürün hem de tarim isçilerine ek gelir kapisi oldu.

Üzüm Bagini Yaban Mersini Bahçesine Çevirdi
Manisa’nin Alasehir ilçesindeki kadin girisimci dünyaca ünlü Sultaniye Üzüme alternatif ürün olarak yetistirmeye basladigi yaban mersini ile dünyaya açildi. 30 bin saksida topraksiz tarim yapan ve geçtigimiz yil ilk ürününü alan kadin girisimci Pinar Ünsal Atici bu yil hasadina basladigi yaban mersinlerini Singapur, Malezya, Hong Kong, Tayland, Mauritius, Birlesik Arap Emirlikleri ve Hollanda gibi ülkelere göndermeye basladi.

Geçtigimiz yil ilk hasadini yaptigi yaban mersininden 55 ton ürün elde eden Pinar Ünsal Atici, hedefinin bu yil bu rakami asmak oldugunu belirtti.

Yurt disinda tanistigi yaban mersinini dünyaca Ünlü Sultaniye üzümüne alternatif ürün olarak üretimine baslayan Pinar Ünsal Atici, Alasehir’de 66 dönüm arazi aldi. Bu arazide 30 bin saksi içinde yaban mersini yetistirmeye basladi ve geçtigimiz yil ilk hasadinda 55 ton ürüne ulasti. Bu yil Mayis ayi sonunda baslayan hasat dönemi, temmuz ayi sonuna kadar sürecek. Hedeflerinin geçtigimiz yil elde edilen 55 tonluk rekolteyi asmak oldugunu kaydeden Atici, geçen yil 3 ülkeye ihracat yaptiklarini bu yil ise simdiden ihraç edilen ülke sayisinin 7’ye yükseldigini anlatti.

"Süper bir gida"

Yaban mersini meyvesinin çok sayida faydasi oldugunu aktaran Pinar Ünsal Atici, "Hem antioksidan degerinin, hem de besleyici özelliklerinin yüksek olusu, çocuklarimizin gelisimi için faydali. Kalp damar sertligini önleyici, seker düzenleyici bir meyve olusuyla süper bir gida. Bu nedenle hepimizin bol bol tüketmesi gerektigi bir meyve. Fakat Türkiye’de yetistiriciligi az. Biz buna bir öncülük etmek istedik. Alasehir’de ilk kez üretim yapan biz olduk. Topraksiz tarimda Alasehir için bir ilk oldu. Daha önce toprakta yetisen üzüm, zeytin gibi mahsullerin yanina, topraksiz tarimda saksida yetisen yaban mersinini de Alasehir’in ürünleri içerisine eklemis olduk. 60 dönümün üzerini siyah örtülerle kapattik. Bunun amaci toprakla bagi tamamen kesmek, çünkü biz saksida yetistiricilik yapiyoruz. Topraktan gelebilecek yabani ot ve benzeri problemleri yok edebilmek için bu örtüyü kullandik. Topraksiz tarim yapiyoruz, saksilarda toprak yerine torf karisimi var. Içerisinde belli oranlarda Hindistan cevizi kabugu, cocopeat ve torf bulunuyor. Bu karisim yaban mersininin sevdigi bir asidik ortami sagliyor. 30 bin saksinin kapladigi alanin üzerini tamamen tül sistemiyle örttük. Bu tül hem doludan koruyor hem de gri rengi sayesinde Yaban İçelinin sevdigi los ortami sagliyor. Tam otomatik bir sulama sistemimiz var. Her saksiya gübre ve su karisimi çemberler vasitasiyla iletiliyor" dedi.



Ikinci hasat

Alasehir’in ilk ve tek yaban mersini bahçesinde bu yil ikinci hasada basladiklarini kaydeden Atici, "Mayis ayi basindan temmuz ayi sonuna kadar sürecek. Burada günde 160 ile 200 kisi arasinda isçi çalistiriyoruz. Kadinlarimiz elleriyle tane tane meyveleri topluyor. Erkekler dolan kasalari gölgeye çekiyor. Hasat sabahtan ögleye kadar sürüyor. Topladigimiz ürünün çogunu ihracata yönelttik. Geçen yil 55 ton ürün almistik, bu yil ki hedefimiz bu rakami asmak. Su an çok güzel gidiyor. Iklimde bize yardimci oluyor. Ihracat sevkiyatlarimizi uçakla gönderiyoruz. Alasehir’de gümrük islemleri tamamlaniyor. Bu bizim için büyük bir avantaj. Sonra hava limanindan ilgili ülkelere gönderiyoruz" diye konustu.



“Ihracat yapilan ülke sayisi artti"

Geçtigimiz yil 3 ülkeye yapilan ihracat su anda 7 ülkeye çikti. Ülke sayisinin artacagini tahmin ediyoruz." diyen Atici, "Bu sene Singapur, Malezya, Hong Kong, Tayland, Mauritius, Birlesik Arap Emirlikleri ve Hollanda gibi ülkelere gönderiyoruz. Su ana kadar geri dönüsler çok olumlu, müsteri memnun" ifadelerini kullandi.

“Türkiye’de yaban mersini yetistirildigini bilmiyorduk"

Müsterilerinin, "Türkiye’de yaban mersini yetistirildigini bilmiyorduk" dediklerini ve suanda yaban mersinine adeta abone olduklarini anlatan Atici, "Yaban mersininin ülkemizde yetistirildigini bilmeyen müsteriler, su anda abonesi oldular. Tekrar tekrar siparis istiyorlar, bu bizim için büyük bir kivanç. Her gün sabah toplanmaya basliyor. Saat 13.00’te biten toplama isleminden sonra, isletmede soguk havada dinlendirilerek, bir gün sonra 50 kadar isçi ile 125 gramlik salalere paketleniyor. Ayni günün gecesi ürünlerimiz soguk hava depolu kamyonlarla Istanbul Havalimanina gidiyor. Buradan da ihracat yaptigimiz ülkelere dogru yola çikiyor" dedi.



“Isçilerle aile gibi olduk “

Alasehir’de çogunlukla üzüm isçiligine alismis kadin isçilerin yaban mersini isinde çok güzel bir uyum gösterdiklerini anlatan Atici, "Her gelen isçi isi seviyor ve baglilik gösteriyor. Buda beni çok mutlu ediyor. Burada isçi kadinlarimizla bir aile gibi oluyoruz. Aile hayatlarimizda sorunlarimizi paylasiyoruz. Burada hasat bir senlik içinde geçiyor" diye konustu.



Isçiler islerini severek yapiyor

Yaban İçeli toplama isine isçi getiren dayibasi Özgül Tag, "Geçen yil yaban mersini isine basladigimizda acaba bu meyveyi sevdirip toplatabilir miyim diye korkarak küçük bir kadro ile basladigimiz bu ise su anda 150’yi askin isçi ile geliyoruz. Allah’a sükür ki herkes sevdi. Herkes birbirine baglandi. Simdi yaban mersini toplamasi var dedigimde herkes buraya gelmek istiyor. Üzümü sanki bir anda unuttular" dedi.

Yaban mersini toplama isine gelen isçiler ise genel olarak düsüncelerini su sözlerle ifade etti: "Üzümden önce hasadi yapilan ve bizim için yeni bir is alani olan yaban mersini için, ilçemizde böyle bir meyvenin olmasi bizleri mutlu etti. Böyle bir yatirim yaptigi için, bizlere is alani açtigi için Pinar Hanim’a tesekkür ediyoruz. Bu güne kadar sadece üzüm isine gidiyorduk. Burada da is alani açilmasi bizleri mutlu etti. Alasehir ve çevresi için yeni bir is sahasi. Alasehir’de üzümün disinda yeni bir ürün olan yaban mersini yetistirdi. Dünyaca ünlü Sultani üzüm hasadindan önce hasat edilmesi ile, arada kalan boslukta bize yeni bir is sahasi açiliyor. Bizlere is alani açtigi için tesekkür ediyoruz."
Kaynak: İHA