Rüsumat-4 Gemisi, Kabotaj Bayraminda Giresun'da Anildi

Giresun’da Kabotaj Bayrami etkinlikleri kapsaminda Rüsumat-4 gemisi düzenlenen törenle anildi.

Rüsumat-4 Gemisi, Kabotaj Bayraminda Giresun'da Anildi
Giresun’un Görele ve Eynesil ilçelerinde Kabotaj Bayraminin 98. yildönümü kutlamalari kapsaminda Kurtulus Savasinda önemli hizmetlerde bulunmus olan Rüsumat-4 gemisi, düzenlenen törenle anildi. Görele Liman Baskanligi tarafindan Görele’den hareket ettirilen bir balikçi teknesi, Eynesil ilçesinin Topalli Deresi mevkiine gelerek geminin battigi noktaya çelenk birakti.

Eynesil Kaymakami ve Görele Kaymakam Vekili Erkut Pamuk, törende yaptigi konusmada Rüsumat-4 gemisinin tarihi basarilarina degindi. Kaymakam Pamuk, 1 Temmuz 1926’da yürürlüge giren Kabotaj Kanununun Türk denizciligi açisindan önemine dikkat çekerek Rüsumat-4’ün Kurtulus Savasindaki kritik rolünü ve Eynesil’deki direnisini hatirlatti. Pamuk, geminin Türk denizciligi ve bagimsizligi için bir sembol oldugunu ifade etti.

Giresun Üniversitesi Kamil Nalbant Meslek Yüksekokulu Ögretim Üyesi Mevlüt Kaya ise Rüsumat-4 gemisinin Kurtulus Savasi sirasinda Karadeniz’de silah ve cephane tasimada önemli bir görev üstlendigini, Sovyet Yardim Antlasmasi sonrasi kritik görevlerde bulundugunu ve Eynesil’deki direnisiyle unutulmaz bir kahramanlik örnegi sergiledigini vurguladi.

Kaya, 1891 yilinda Ingiltere’de balikçi gemisi olarak insa edilen Rüsumat-4’ün, 1913 yilinda Osmanli Devleti tarafindan Ingiltere’den satin alindigini ve I. Dünya Savasi yillarinda çesitli askeri ve lojistik görevler üstlendigini belirtti.

Kurtulus Savasi sirasinda Batum-Samsun arasinda seferler yaptigini ve mühimmat tasirken Yunan karakol gemileri tarafindan bombardimana tutuldugunu ifade etti.

29 Eylül 1921 tarihinde Eynesil kiyisinda ugradigi düsman saldirisinin ardindan Eynesil halkinin çabalariyla onarilmaya çalisildigini ve 14 Ekim 1921 tarihinde onarilirken ikinci kez saldiriya ugradigini anlatan Kaya, gemi mürettebatinin Eynesilli vatandaslarin evlerinde 20 gün daha misafir olduklarini ve geminin Eynesil halki ve Türkiye için Millî Mücadeleyi temsil eden bir gurur kaynagi oldugunu belirtti.

Törene Eynesil Kaymakami ve Görele Kaymakam Vekili Erkut Pamuk, Görele Belediye Baskani Hasbi Dede, Görele Ilçe Emniyet Müdürü Ahmet Evren Özdemir, Görele Liman Baskani Erhan Zeynel, daire amirleri, siyasi parti temsilcileri ve Görele Liman Baskanligi personeli katildi.

Kaynak: İHA