Bayburt'ta Kurban Pazarinda Hareketlilik Basladi

Kurban Bayrami yaklasirken Bayburt’ta hayvan pazarinda hareketlilik basladi.

Bayburt'ta Kurban Pazarinda Hareketlilik Basladi
Bayburt’ta pazarda hareketlilik basladi.

Kirsal alanlardaki besiciler yavas yavas hayvanlarini bati illerine ve pazarlara sevk ediyor.

Kurban saticilarindan Muhsin Yildirim, hayvan varligi noktasinda sayisal olarak bir sorun olmadigini vurgulayarak, “Hayvan sayimizi talebin karsilayacak düzeyde. Ancak kurban fiyatlarinda bir önceki yila göre yüzde 70-80 artis var" dedi.

Yildirim, artisin sebebini enflasyon ile tarim ve hayvancilik sektöründeki girdi rakamlarinin artmasina baglayarak, "Bu iki unsur kurban fiyatlarini sürekli tirmandiriyor. Kurban Bayrami’na dogru bu yükselis egilimi ne olur simdiden kestirmek zor. Ama artmasi daha yüksek bir ihtimal" diye konustu.

"Kaba yem üretimi ve tüketimi önemli"

Fenni yeme olan ihtiyacin sürekli arttigini söyleyen Yildirim, "Ülke olarak mutlaka kaba yem üretimin ve tesis sayisini artirmamiz gerektigini savunuyoruz. Bu ayni zamanda et ve süt verimini yükseltir. Bu bize de, vatandasa da olumlu manada yansir" dedi.

"50-60 bin maasa çoban bulamiyoruz"

Muhsin Yildirim, söyle devam etti: "Çoban temininde zorlaniyoruz. Ülkemizde son yillarda Afganli çobanlara ragbet çok oldu. Ancak bu insanlar çoban olarak kisa süreli istihdamlari tercih etmekte ve baska sektörlere kaymaktadir. Bu durum ülkemiz istihdamina negatif etki yaptigi gibi bizim çoban bulamamamiz, uzun süre istihdam edemememiz gerçegini ortaya çikarmaktadir. Ayni zamanda çoban ücretlerini artirmaktadir. Birçok arkadasimiz 50-60 bin liraya çoban bulamiyor."
Kaynak: İHA