Alevler Cezayirli Hasan Pasa Köskü'nü Teget Geçti

Çanakkale’nin Ezine ilçesinde çikan orman yangininda alevler adeta Cezayirli Gazi Hasan Pasa Köskü’nü teget geçti. Köskün çevresindeki tarim arazilerinin kül oldugu yangin kismen kontrol altina alindi.

Alevler Cezayirli Hasan Pasa Köskü'nü Teget Geçti
Ezine ilçesine bagli Üvecik ve Yeniköy köyleri arasinda saat 16.30 siralarinda tarim arazisinde baslayan yangin, rüzgarin da etkisiyle büyüdü. Ormanlik alana siçrayan yangina Çanakkale Orman Bölge Müdürlügü ekipleri havadan ve karadan müdahale etti. Yangin kismen kontrol altina alindi. Ezine ilçesinde Üvecik, Yeniköy ve Mahmudiye köyleri arasinda Batak Ovasi’na hakim bir konumda bulunan 18’inci yüzyilin ortalarinda yaptirilan Cezayirli Hasan Pasa Köskü’nü ise alevler adeta teget geçti. Köskün yakinina kadar gelen alevler, ekiplerin müdahalesi sonucu söndürüldü.

Cezayirli Hasan Pasa Köskü

Ezine ilçesinde Üvecik, Yeniköy ve Mahmudiye köyleri arasinda Batak Ovasi’na hakim bir konumda bulunan Cezayirli Hasan Pasa Köskü, bugün hiçbir kalintisi bulunmayan 18. yüzyilda Yerkesik köyü olarak bilinen yerlesim alani içerisinde ayakta kalmayi basaran tek yapi olarak dikkat çekiyor. Yüksekçe bir bodrum katla birlikte üç katli olan yapinin güney yönden direkt ikinci kata giris saglayan bir kapisi bulunuyor. Kapinin önünde ahsap oldugu düsünülen merdiven ve podyum kismi günümüze kadar ulasmadigi gibi, yapinin iç kisminda bulunan ara bölmelerden hiçbiri de mevcut degil. Yapinin çati kisminin köselerinde küçük balkon seklinde ve kule görünümündeki fenerlikler ilginç görüntü olusturuyor.
Kaynak: İHA