Savsat Karagöl Sahara Milli Parkinda Zararli Böceklerle Mücadele Sürüyor

Artvin’in Savsat ilçesinde bulunan Karagöl-Sahara Milli Parki ve çevresinde ladin ormanlarina zarar veren 8 ve 12 disli kabuk böcegine karsi baslatilan mücadele devam ediyor.

Savsat Karagöl Sahara Milli Parkinda Zararli Böceklerle Mücadele Sürüyor
Artvin Orman Bölge Müdürlügü ekiplerince yürütülen çalismayla kurumalara iklim degisikligine bagli nedenlerle popülasyonu artan 8 ve 12 disli kabuk böceginin neden oldugu tespit edildi.

Savsat Sahara Karagöl Milli Parki bölümünde 320 hektar alanda yaklasik 14 bin agacin böceklerin etkisiyle zarar gördügü kayit altina alindi. 8 disli kabuk böcegiyle mücadelede kurumanin önüne geçebilmek için biyolojik mücadelenin yani sira mekanik mücadeleyle de böcekli agaçlarin alandan çikartilmasi islemine baslandi.

"Türkiye’de 150, Artvin’de 30 farkli türde kabuk böcegi var"

Bölgede yürütülen çalismalarla ilgili bilgi veren Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Mühendisligi Bölümü Orman Entomolojisi ve Koruma Ana Bilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Temel Göktürk, Türkiye’de 150, Artvin’de de 30 farkli türde kabuk böceginin oldugunun tespit edildigini söyledi.



Bu 30 farkli kabuk böceginin geçmisten bugüne kadar Artvin ormanlarinda yayilis gösterip belli yillarda salginlar olusturarak agaçlarin kurumasina neden oldugunu belirten Göktürk, son yillarda ise 8 disli kabuk böceginin Savsat’ta yogun bir popülasyon artisi sonrasi ladin ormanlarina zarar vermeye basladigini kaydetti.

Orman Bölge Müdürlügünün basarili bir çalismayla böcegin salgin olusturacagini önceden tespit ettigini kaydeden Göktürk, “Orman Bölge Müdürlügünün Sahara Milli Parki’nda agaç kesim yetkisi bulunmamaktadir. Özel bir izinle buradaki böcekli agaçlarin kesilerek alan disina çikartilmasi zorunlu hale gelmistir. Eger gerekli çalisma yapilmazsa zarar bir sonraki yil 5 katina 10 katina çikabilir ve alanda daha fazla kurumalara neden olmaktadir. Bunun örneklerini geçmiste Hatila Milli Parki’nda görmüstük. Geç kalinan bir müdahale sonrasi kabuk böceginin zarari üst düzeylere çikaraktan oradaki binlerce agacin kurmasina neden olmustur. Sahara Milli Parki’nda içerisinde kabuk böcegi bulunan yari kuru agaçlarin kesilerek alandan çikartilmasi zorunlu hale gelmistir” dedi.



"Bölgedeki dogal denge 2022’den sonra bozuldu"

Artvin Orman Bölge Müdürlügünün biyolojik, biyoteknik ve mekanik mücadeleyi koordineli ve basarili bir sekilde yürüttügünü kaydeden Göktürk, “Bölgede bu yil 800 feromen tuzak asildi. Her birine 10 binlerce böcek yakalandi ve imha edildi. Siz alandan 1 böcekli agaci çikardiginizda 10 feromon tuzaginin yaptigi isi yapmis oluyorsunuz. Bölgeye yirtici böceklerde birakiliyor. Artvin Orman Bölge Müdürlügünün yapmis oldugu çalismayi olumlu olarak görüyorum” diye konustu.

Bölgedeki dogal dengenin 2022’den sonra bozuldugunu anlatan Göktürk, “Böcek ekonomik zarar esigini asarak zararli konuma gelmistir. Orman Bölge Müdürlügü’nün uyguladigi mücadele yöntemi dünyanin her yerinde basariya ulasmistir" ifadelerini kullandi.

Öte yandan Artvin Orman Bölge Müdürlügü tarafindan zararli böceklerle mücadele kapsaminda Sahara Karagöl Milli Park alaninda 2023 yilinda 150 adet feromon tuzagi ilse 239 bin 400 adet böcek topladi. 2024 yilinda ise böcegin biyolojisi ve mevsim sartlari dikkate alinarak uçma zamani gelmeden sahalara 800 adet feromon tuzagi ise bu yilin ilk 6 ayinda 8 milyon 634 bin 380 adet zararli böcek toplanarak imha edildi.

Biyolojik mücadele kapsaminda 2023 yilinda söz konusu sahalara 405 adet Thanasimus formicarius, 525 adet Temnochila caerulea ve 473 adet Clerus mutillarius olmak üzere toplam 1.403 adet yirtici böcek salimi yapildigi kaydedildi.

2024 yilinda ise Savsat Biyolojik Mücadele Laboratuvarimizda Ips typographus (Sekiz Disli Büyük Ladin Kabuk Böcegi) zararlisinin yirticisi olan Thanasimus formicarius, Temnochila caerulea ve Clerus mutillarius adli böceklerden 6 bin adet Temmuz ayi sonuna dogru üretimi tamamlanarak bu sahalara salinacak.
Kaynak: İHA