Çaldiran Zaferinin Tanigi Bogazkesen Köprüsü Turizme Kazandirilmayi Bekliyor

Bizans ile Selçuklu ve Osmanli döneminden izler tasiyan ve Yavuz Sultan Selim Han’in Çaldiran Muharebesi’ne giderken kullandigi rivayet edilen Bogazkesen Köprüsü turizme kazandirilmayi bekliyor.

Çaldiran Zaferinin Tanigi Bogazkesen Köprüsü Turizme Kazandirilmayi Bekliyor


Kelkit ve Tozanli nehirlerinin birlesim noktasinda yer alan tarihi Bogazkesen Köprüsü, yüzyillardir insanlik tarihine taniklik eden önemli bir yapi olarak dikkat çekiyor. Köprünün ayaklarinin alt kisminda Bizans dönemine, üst kisminda ise Selçuklu ve Osmanli dönemine ait izler yer aliyor. Yavuz Sultan Selim Han’in Çaldiran Muharebesi’ne giderken bu köprüyü kullanmis olmasi tarih sahnelerinde de önemli bir rol aliyor. Günümüzde sadece ayaklari kalan tarihi köprünün, restore edilip turizme kazandirilmasi isteniyor.

3 medeniyetten izler tasiyor

Tarih arastirmacisi Aybike Gamze Gazioglu, köprü ayaklarinin Bizans dönemine ait oldugu, ayaklarin yaridan sonrasinin ise Selçuklu ve Osmanli eseri oldugunu ifade ederek, “Köprünün ayaklarinin alt kismi Bizans dönemini üst kismi ise Selçuklu ve Osmanli dönemine ait oldugu söylenmektedir. Bunun sebebi ise köprünün köye bakan ikinci ayaginin altindaki tasa oyulmus bir haç isareti oldugudur. Köprünün ayaginin üst kisminda ise bir Selçuklu kartal ongunu oldugu köylerin yaslilari tarafindan söylenmektedir. Kartal ongunu zamanla suya kapilmistir ve gözden kaybolmustur. Yavuz Sultan Selim Han’in Çaldiran Muharebesi’ne gittigi güzergâh oldugu da rivayet edilmektedir. Hatta Çaldiran seferinde bu köprüyü ordusu ile kullanmistir. Köylerin söyle bir rivayetleri de vardir. Köprünün kutsal oldugu düsünülmektedir ve bu kutsalligin Yavuz Sultan Selim’in Çaldiran Muharebesi’nde zafer kazandigini da kendi aralarinda konusmaktadirlar” dedi.

Kaynak: İHA