Semdinli-Derecik Yolu 40 Yil Aradan Sonra Çöplerden Arindirildi

Hakkari’nin Semdinli Belediyesi tarafindan yillardir Derecik yolunun Pesan Çayi kiyisina dökülen çöpler Semdinli Belediyesi’nin kurumlarla ve gönüllülerle yürüttügü ortaklasa çalismaya polis ekipleri destek verdi. Semdinli Belediyesi Baskani Fahri Sakar, bölgenin 40 yil aradan sonra temizletildigini belirtti.

Semdinli-Derecik Yolu 40 Yil Aradan Sonra Çöplerden Arindirildi
Geçtigimiz günlerde Hakkari’nin Semdinli ilçesinde belediyenin topladigi çöplerin Derecik tarafina akan Pesan Çayi kiyisi ile Semdinli-Derecik yoluna dökülmesi gündeme gelmisti. Sivil toplum kuruluslari ve is insani Sabir Özel Hakkari’deki çevre kirliligine dikkat çekmek için kapsamli bir rapor hazirlayarak ilgili bakanliklara gönderdi. Raporda, bölgede yillardir çöp alani olarak kullanildigini ve bu vahim tablo fotograf ve videolarla belgelenerek, Semdinli-Derecik yolu kenarinda olusan çöp yigininin kaldirilmasi talep edildi. Rapor sonrasi Semdinli Belediyesi diger kurumlar ve gönüllülerle ortak çalisma yürüterek bölgeyi çöplerden arindirma çalismasi baslatti.

Sabah saatlerinde baslatilan çalismalarda bin personel görev alirken çöpler araçlarla çöp toplama alanina tasindi. Çalismalari yerinde inceleyen Semdinli Belediyesi Baskani Fahri Sakar, bölgenin 40 yil aradan sonra temizletildigini aktardi.

"Biz halkimizdan rica ediyoruz, çöplerinizi buraya birakmayin"

Sakar çalismalarin çöpler arindirana kadar devam edecegini vurgulayarak, “5 kilometre uzakliktaki alana tibbi ve evsel atiklar atiliyordu. Biz iki ay önce bir kampanya baslattik. Oraya dökülen çöpleri topladik ve katik atik tesisine tasidik. Bulundugumuz alanda vatandaslar gelisi güzel kül yiginlarini birakiyor. Tabii ki bu durum bizi de üzüyor. Gerekli yerlerle görüstük, çöplerin dogaya, dereye insana zarar verdigini aktardik. Biz ilçemizi seviyoruz, biz temizligi seviyoruz. Dinimizin buyurdugu gibi temizlik imanin yarisidir. Diger kurumlarimizla temizlik çalismasi yürütecegimizi belirttik. Sag olsun onlarda destek verdi. Su an 600 kisilik bir ekiple çalisma yürütüyoruz. Fakat destek için ekipler gelmeye devam edecek. Ileriki saatlerde sayimiz bin ile bin 200 olacagini tahmin ediyoruz. Biz halkimizdan rica ediyoruz, çöplerinizi buraya birakmayin. Belediye olarak bizler evlerimizin önündeki külleri alip belirlenen alana tasiyacagiz. Çalismamiza katilim gösteren Kaymakamimiz Ali Ekber Ates’e basta olmak üzere herkese tesekkür ediyoruz” dedi
Kaynak: İHA