Kaçak Kazilarin Hedefi Olan 5 Bin Yillik Tarihi Höyükte Inceleme

Aksaray’in Eskil ilçesinde bulunan ve kaçak kazicilarin hedefi olup oldukça tahrip edilen tarihi höyügün turizme kazandirilmasi amaciyla Il Genel Meclisi üyeleri tarafindan inceleme yapilarak rapor hazirlandi.

Kaçak Kazilarin Hedefi Olan 5 Bin Yillik Tarihi Höyükte Inceleme
Aksaray’in Eskil ilçesine bagli Böget Köyünde bulunan tarihi höyük, Il Genel Meclisi üyeleri tarafindan yerinde incelendi. Böget Köyü Muhtari Mustafa Özkan’in talebi dogrultusunda inceleme komisyonu höyügü kari karis inceledi. Kaçak kazilarin yapildigi tarihi höyükte köy sakinleri de kaçak kazilardan rahatsiz. Tarihi kaynaklara göre 5 bin yil önce Hitit dönemine ait höyük 32 bin metrekare alana sahip. Tarihi höyügün açilarak turizme kazandirilmasi hedeflenirken bu sayede kaçak kazilarin da önüne geçilmis olacak.

Il Genel Meclis Üyesi Necip Çeçen, M.Ö. 3000 yillik tarihi höyük için çalismalara basladiklarini söyledi.

Kaçak kazilarin da yapildigini belirten Çeçen, “Muhtar heyetinden verilen bir dilekçe üzerine Il Özel Idaresi olarak Kültür Turizm Komisyonuyla birlikte buraya geldik. Höyük üzerinde incelemelerde bulunuyoruz. Teknik heyetimizle birlikte köyümüzdeki milattan önce 3 bin yilina dayanan höyügün kaçak kazilar yapildigi, köylüleri rahatsiz ettigi ve bu höyügün turizme kazandirilmasi daha uygun. Gerekli yerlere gerekli raporlari yazip burayla ilgili çalismalarin biran önce baslatilmasini Allah’in izniyle saglayacagiz” dedi.

Kaynak: İHA