Gar Davasi 1 Temmuz'a Ertelendi

Ankara Tren Gari Meydani’nda 10 Ekim 2015 tarihinde DEAS’in düzenledigi terör saldirisinda 101 kisinin hayatini kaybetmesine iliskin 10’u tutuklu, 16’si firari 26 sanigin yargilandigi dava 1 Temmuz’a ertelendi.

Ankara 4. Agir Ceza Mahkemesi’ndeki durusmada, tutuklu saniklarla bulunduklari cezaevinden video konferans yöntemiyle baglanti kurulurken taraf avukatlari salonda hazir bulundu. Bazi siyasi parti ve sendika temsilcilerinin de takip ettigi durusmada Türkiye Barolar Birligi (TBB) Baskani Erinç Sagkan söz alarak dosyaya TBB olarak katilma talebinde bulundu. Mahkeme, TBB’nin talebini kabul etti.

Yargilamanin basladigini ifade eden Mahkeme Baskani, söz isteyen ailelere salonda hoparlör olmamasini gerekçe göstererek mümkün olmadigini söyledi.

Tüm durusmalari takip ettiklerini ifade eden aileler, söz almak için mahkemeden ricaci oldu. Ardindan Baskan, mikrofon temin edilmesi için durusmaya 15 dakika ara verdi. Mikrofonun temin edilmesinin ardindan mahkeme baskani olayda hayatini kaybeden Uygar Cosgun’un annesi Nuray Cosgun’a söz verdi.

“Bu hayatta ne istersiniz?’ diye sorsalar ‘bir kere daha evladima sarilmak isterim”

Oglunun hayatini kaybetmesinin ardindan zor zamanlar geçirdigini ifade eden Cosgun, “Benim torunum babasini 2 buçuk yasinda kaybetti. Mezarliga gittigimizde, ‘burasi babamin evi’ diyor. Bana ‘bu hayatta ne istersiniz?’ diye sorsalar ‘bir kere daha evladima sarilmak isterim, bir kere’. Biz adalet istiyoruz, gerçek adalet istiyoruz” diye konustu.

Hayatini kaybeden Güney Dogan’in annesi Derman Dogan da oglunun Ankara’ya baris için geldigini ifade etti.

Oglunun katledildigini söyleyen Dogan, mahkemeden adalet istedigini belirtti.

Avukat Nuray Özdogan ise “Bu katliam eli degmis kim varsa hepsinden sikayetçiyiz, hiç kimsenin kani yerde kalmayacak” ifadelerine yer verdi.

Maktul ailelerinin ifadelerinin ardindan durusma 1 Temmuz’da devam etmek üzere ertelendi.

Davanin geçmisi

Ankara Cumhuriyet Bassavciliginin terör saldirisiyla ilgili hazirladigi iddianame, 13 Temmuz 2016’da Ankara 4. Agir Ceza Mahkemesince kabul edilerek, ilk durusma 7 Kasim 2016’da görülmüstü.

Yargilama sonucu mahkeme 3 Agustos 2018’de davayi karara baglamis ve 9 sanigi "anayasal düzeni ihlal" suçundan birer, "100 kisiyi kasten öldürme" suçundan da 100’er kez olmak üzere toplam 101’er kez agirlastirilmis müebbet hapse çarptirmis, davanin firari 16 sanigi hakkindaki dosyanin da ayrilmasina hükmetmisti.

"Silahli terör örgütü yöneticisi olmak" suçundan 18 yil hapisle cezalandirilan sanik Ekici’nin ayrica "anayasal düzeni ihlal", "100 kisiyi kasten öldürme" ve terör eyleminde yaralanan müstekileri için "öldürmeye tesebbüs" suçlarindan da yargilanmasi için suç duyurusunda bulunulmustu.

Yargitay 3. Ceza Dairesi dosyayi bazi saniklar yönünden kismen bozmustu. Ekici hakkinda "silahli terör örgütü kurma ve yönetme" suçlamasiyla kurulan mahkumiyet kararini da bozan daire, Ekici’nin "kasten öldürme" ve "insanliga karsi suç"tan yargilanmasi gerektigini belirtmisti. Ankara 4. Agir Ceza Mahkemesi, yargilama sirasinda Ekici hakkindaki dava, saldiriyla ilgili firari 16 sanikli dava ile 9 kisi hakkinda açilan davalari birlestirmis, yargilamada sanik sayisi 26 olmustu. Bir kisinin de saldirida aldigi yaralar sebebiyle sonradan vefat etmesi sonucu maktul sayisi 101’e yükselmisti.
Kaynak: İHA