Zonguldak'ta 30 Bin Parsel Tescillendi, 54 Bin Hak Sahibi Belirlendi

AK Parti Zonguldak Milletvekili Muammer Avci, Zonguldak’taki mülkiyet sorunlarinin çözümü için yürütülen kadastro çalismalari hakkinda açiklamalarda bulundu. Avci, "30 bin parsel tescil edilerek bu parsellere 54 bin hak sahibi belirlenmistir" dedi. Milli Emlak Müdürlügü’nün tasinmaz satis islemlerini peyderpey sürdürdügünü belirtti.

Zonguldak'ta 30 Bin Parsel Tescillendi, 54 Bin Hak Sahibi Belirlendi
Milletvekili Avci, "Zonguldak’imizda uzun yillardir kangren haline gelmis mülkiyet sorununu çözmek için çalismalarimiza devam ediyoruz. Bu kapsamda; 582 köy ve mahallenin yüzde 49,66’sina isabet eden 289 köy ve mahallede kadastro çalismalari tamamlandi. Çatalagzi beldesindeki Kirimsa mahallesinde, kadastro çalismalari problemin çözülmesiyle 2023 yilinda baslatilarak kisa sürede tamamlandi ve vatandaslarimiz tapularina kavustu" dedi.

Kadastro Kanunu kapsaminda, 2/B arazisi olarak hazine adina orman sinirlari disina çikarilan yerlerin hak sahipleri belirlenmek amaciyla 2012 yili Ocak ayi itibariyle kadastro çalismalarinin baslatildigini hatirlatan Avci, "Bu çalismalar sonucunda, ilimiz genelinde yaklasik 30 bin parsel tescil edilerek 54 bin hak sahibi belirlendi. Milli Emlak Müdürlügü, tasinmaz satis islemlerini peyderpey sürdürmektedir. Hak sahiplerinin belirlenmesinde imar ve gecekondu mevzuatina aykiri yapilar için verilen ‘Tapu Tahsis Belgeleri’ de dikkate alinarak çalismalar yapildi. Ilimizde bu kapsamda 2017 yilinda baslatilan çalismalarda yaklasik 15 bin parsel üretilmis ve bu parsellerle belirlenen hak sahiplerinin mülkiyet sorunu çözülmüstür. Milli Emlak Müdürlügü, tasinmaz satis islemlerini sürdürmektedir. 2011 yili sonrasinda ilgili kanun geregi kadastro güncelleme çalismalari yapilarak geçmiste yapilan hatalar giderildi ve mevcut teknolojiye uygun olarak kadastral haritalar yenilendi. Ilimizdeki 700 bin parselin 170 bininde yapilan ölçü ve degerlendirmeler, uydu ve hava fotograflarindan yararlanilarak kadastral haritalarin tekrar düzenlenmesini ve tapu sicilinde gerekli düzeltmelerin yapilmasini sagladi. Zonguldak’imizda kangren haline gelmis mülkiyet sorununu bu çalismalarla büyük ölçüde çözdük. Hukuki nedenler ve geçmisten kaynakli teknik sorunlar sebebiyle çözülemeyen sahalarda çalismalarimiz devam ediyor. Kadastro çalismalari hemen hemen tamamlanmis olup, Zonguldak mülkiyet sorunu büyük ölçüde giderilmis bir il haline gelmistir" dedi.

Kaynak: İHA