Özgür Özel Açiklamasi 'Çayi Niye Tweet Atarak Fiyat Açikliyorsunuz? Gelin, Rizelinin Gözüne Bakin 17 Lirayi Söyleyin'

CHP Genel Baskani Özgür Özel, "Çayi niye tweet atarak fiyat açikliyorsunuz? Gelin, Rizelinin gözüne bakin 17 lirayi söyleyin. 2 lira da destekleme var diyor, seneye Mart’ta Nisan’da. Bugün gübre kaç para? Nisan’da kaç para olacak? O yüzden o 2 lira da bugünün 2 lirasi degil. Bir sene sonrasinin 2 lirasi neredeyse" dedi.

Özgür Özel Açiklamasi 'Çayi Niye Tweet Atarak Fiyat Açikliyorsunuz? Gelin, Rizelinin Gözüne Bakin 17 Lirayi Söyleyin'
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Baskani Özgür Özel, partisinin düzenledigi Çay Mitingi’ne katilmak üzere Rize’ye geldi. Merkeze bagli Gündogdu Mahallesinde bir çay tarim arazisine giren Özel, müstahsillerle birlikte çay toplayarak çay tarimi hakkinda bilgi aldi. Ardindan 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydani’na gelen Özel burada vatandaslara bir araya geldi.

Normallesme sürecinin muhalefetin sesini azaltma süreci olmadigini, aksine vatandasin sesinin bu süreçte daha gür çikarilacagini savunan Özel, "Çayda fiyat açiklandigi günden itibaren Rize’de büyük bir moral bozuklugu, umut kirikligi, yükselen bir tansiyon var. Biz yerel seçimlerde sunu söylemistik ‘Milletin gündeminde olmayan hiçbir konu Özgür Özel’in Cumhuriyet Halk Partisi’nin gündeminde olmayacak’. Asla kimlik siyasetiyle, lüzumsuz polemik ve kavgalarla mesgul olmayacagiz. Ama milletin gündeminde ne varsa o bizim gündemimizde olacak. Onu konusacagiz, onu anlatacagiz, mücadeleler yapacagiz. Eger sonuç alamazsak sokaklar bizimdir, meydanlar bizimdir, sizin sesinizi duyacagiz, sesinizi duyuracagiz. Birileri siyasetteki normallesmeden rahatsizlik duyup eski kavgali günleri, tartismali günleri geri getirmek istiyor ama ben sunu söylüyorum. Normallesme, muhalefetin dozunu düsürmek degildir. Normallesmek, vatandasin sorununu görmemek degildir, haksizliga susmak degildir. Aksine normallesmeye hem müzakere hem mücadele etmek, sorunu görmek, en yapici muhalefeti yapmak, gerektiginde de meydanlari da doldurmak, eylem de yapmak, sesini en gür çikarmaktir" ifadelerini kullandi.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’a memleketinden hemsehrilerinin sesini duyurmaya geldigini sözlerine ekleyen Özel, kavga ve tartismanin hiç kimseye bir faydasi olmayacagini kaydederek, "Buradan Sayin Erdogan’a kendi memleketinde hakaret etmenin tartismanin, onunla kavga etmenin ne bana ne kendisine ne Rize’ye faydasi var. Ancak ben buradan Sayin Erdogan’a kendi memleketinden AK Partili, CHP’li, MHP’li, IYI Partili her görüsten hemsehrisinin sesini duyurmaya çay üreticisinin sesini duyurmaya geldim. Bugün burada bulunmamizin en önemli sebebi 31 Mart’ta hep birlikte basari kazandigimiz Türkiye Ittifaki’nin bize yükledigi sorumluluktur. O yüzden ben Türkiye ittifakinin verdigi sorumlulukla buraya geldim. Karsimda sadece CHP’liler degil tüm görüsten Rizeliler buradalar. Biz burada Rize ittifakini, çay ittifakini görüyoruz. Elbette bir sorun varsa oraya gitmek boynumuzun borcu. Buraya sadece bir siyasi partinin lideri olarak degil, Atatürk’ün verdigi talimatla uzun yillar çalisilip çay kanunu çikarilip Ismet Pasa’nin titiz emekleriyle çayin babasi Zihni Deri’nin bu topraklara çayi kazandirmasiyla yani 100 yil önce çayi Rize’ye, Dogu Karadeniz’e kazandiran CHP’nin genel baskani olarak geldim" dedi.



"Çayi niye tweet atarak fiyat açikliyorsunuz?"

Yas çay taban fiyatinin bu yil sosyal medyadan açiklandigini hatirlatarak elestiren Özeli, "Bugün Rize Meydani’nda yapmis oldugu bu çay mitingi 100 yillik bir yürüyüsün geldigi bir noktadir. 100 yildir buralarda çay tarimi yapilmaktadir. Ancak Türkiye çay tüketiminde birinci siradayken çay üretiminde besinci siradadir. Çayda yerli tüketim yeterince vardir. Sadece çay ithalatini denetleyerek, sinirlandirarak kaçak çaya engel olarak sizin sikintilariniz çözülebilir, çare buradadir. 1 buçuk milyon insan 210 bin aile çayla geçiniyor. Maalesef bugün en büyük sikinti, cumhuriyet tarihi boyunca en kötü durum buradadir. Bir çay fiyati açikladilar. Ortada kimse yok. Çay fiyatini açiklamayan bir tarim bakani. Çay fiyatini açiklamayan hükümetin baskani, cumhurbaskani olur mu? Çayi niye tweet atarak fiyat açikliyorsunuz? Gelin, Rizelinin gözüne bakin 17 lirayi söyleyin. 2 lira da destekleme var diyor, seneye Mart’ta Nisan’da. Bugün gübre kaç para? Nisan’da kaç para olacak? O yüzden o 2 lira da bugünün 2 lirasi degil. Bir sene sonrasinin 2 lirasi neredeyse. 17 liralik yas çayin fiyatini Kabul etmiyoruz. Reddediyoruz" seklinde konustu.



"Çaykur isçisi 20 yil önce asgari ücretin 4,5 katini aliyorken bugün 1,5 asgari ücrete kadar gerilediler"

Kadro bekleyen mevsimlik Çaykur isçilerine kadrolarinin verilmesi gerektigini savuna Özel, "Büyük dertli olanlar var. Çaykur’da çalisan isçiler var. 11 bin Çaykur isçileri var. Çaykur isçileri alti ay çalisip alti ay bos kalmak istemiyorlar. Çaykur isçisi 20 yil önce asgari ücretin 4,5 katini aliyorken bugün 1,5 asgari ücrete kadar gerilediler. Bir gerçek su 1,5 asgari ücret iyiymis demeyin. Böylelikle Çaykur isçisi asgari ücretin de altinda çalisiyor. Çaykur isçisine kadroyu verin 12 ay maas almalarini saglayin” dedi.



“Çay üreticisinin elini havada birakmayin”

Rize Milletvekili Tahsin Ocakli’nin ‘Çay kanunu’ ile alakali verdigi önergenin reddedildigini ve simdi yeni bir önerge vermeye hazir oldugunu ifade eden Genel Baskan Özel, "Simdi geldik, çay üreticisinin sorunlari nasil çözülecek demeye, bunun birinci; bir çay kanunu mutlaka çikarilmalidir. Ancak bu kanun hükümetin bir buçuk yil önce getirdigi çay üreticisini perisan eden, tamamen özel sektörün eline teslim eden uluslararasi çay tekellerinin topraklarimizda egemenlik kurmasini saglayacak bir teklif olmamalidir. Tahsin bey önergeyi verdi maalesef AK Parti ve MHP’nin oylariyla reddedildi. Buradan Sayin Bahçeli’ye Sayin Erdogan’a Rize’nin, bütün milletvekillerine, Karadeniz’in milletvekillerine sesleniyoruz. Önergeyi verecegiz, gözünüzün içine bakacagiz. Çay üreticisi elini uzatiyor. Bu eli havada birakmayin. Bu eli bosta birakmayin. Tutun elimizi tutun" dedi.



"Kaçak çaylari buraya getirecegiz, çaylari yakmaya, Kemal Bey’i de davet edecegiz"

Eski CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu’nun kaçak çay ile ilgili sözlerini hatirlatan Özel, partisinin o sözün arkasinda oldugunun altini çizerek Organik çay üreticisinin taban fiyati da açiklanan fiyatin en az iki kati olmali ve erkenden açiklanmalidir. Organik çay desteklenmeli. Özellikle destekleme oranlari arttirilmali, çay üreticisine söz verilen banka promosyon ödemelerine derhal baslanmali, çay bahçelerinde verimliligin artmasi için düsük verimlilikle mücadele yapilmali, ürün çesidi arttirilmali, yurda kaçak yollarla gelen çaylar engellenmelidir. Buradan hatirlayalim. Bir selam yollayalim. Ne diyordu Kemal Bey? ’Kaçak çaylari getirecegim. Rize Meydani’nda yakacagim.’ CHP’yi iktidara tasiyacagiz. Kaçak çaylari buraya getirecegiz, çaylari yakmaya, Kemal Bey’i de davet edecegiz. Kemal Bey’in sözü, partimizin sözüdür. Hep beraber yapacagiz" dedi.



"Çayin parasini onlar kazaniyor karasini Rize’nin üstüne tasiyorlar"

Özel sektör çay fabrikalarina ait bacalarin filtre sorunu nedeniyle çevreye zarar verdigini kaydeden Özel, "Rize’de 160’a yakin özel fabrika var. Bunlarin pek azinin bacasinda filtre var. Çayin parasini onlar kazaniyor karasini Rize’nin üstüne saçiyorlar. Bu fabrikalarin bacalarina filtre takilacak. Bunu ilgili bakanlik mutlaka denetlemelidir. Nasil insanlarsiniz? Parayi kazaniyorlar, Rize’yi hasta ediyorlar. Sayin bakan, bu isin pesini birakmam. O filtre takilacak. O denetim yapilacak" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA