500 Yillik Tarihi Camide Bulusan Köylülerden Geleneksel Bayramlasma Töreni

Kastamonu’nun Tasköprü ilçesinde 500 yil önce yapilan tarihi camide Kurban Bayrami’nda bir araya gelen köylüler, geleneksel hale getirdikleri bayramlasma töreni düzenledi. Köylüler, bayramlasmanin ardindan kahvalti yaparak sohbet etti.

500 Yillik Tarihi Camide Bulusan Köylülerden Geleneksel Bayramlasma Töreni
Kastamonu, Çorum ve Sinop illerinin ortak noktasinda bulunan ve 500 yil önce yapilan tarihi Yukarisehirören köyü camisinde bir araya gelen köylüler, geleneksel hale getirdikleri bayramlasma töreni düzenledi.

Basta Ankara ve Istanbul olmak üzere çesitli illerden gelen vatandaslar, bayramlari bulusma noktasi olarak Yukarisehirören köyü camisini ziyaret ediyor. Yukarisehirören köyü camisinde toplanan kalabalik, bayram namazi kildiktan sonra birbirleriyle bayramlasiyor. Ardindan kahvaltida bir araya gelen vatandaslar, kendilerine ikram edilen çay ile birlikte sohbet etmek imkani buluyor. Bazi aileler çocuklariyla geldikleri ziyarette hosça vakit geçirirken, çocuklar ise topla oynayarak egleniyor.

Köylüler, her bayramda bir araya geldikleri 500 yillik tarihi Yukarisehirören köyü camisinde hem birbirleriyle kaynasiyor hem bayramlasarak atalarinin geleneklerini günümüzde de yasatiyor. Ayrica köylüler, uzak yoldan gelen vatandaslar için kendi ürünlerinden yaptiklari helva ve yöresel ekmek ikram ediyorlar.

Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Ögretim Üyesi Hikmet Haberal, Kastamonu’nun Tasköprü ilçesine bagli Yukarisehirören köyünde tarihi cami bulundugunu belirterek, “Köyün en yaslilari dahi caminin yapilisi hakkinda bilgi sahibi degiller. Bizler, bu caminin varsayimlara dayanarak 500 yillik bir cami oldugunu düsünüyoruz. Cami, tamamen tas duvarlarla örülmüs. Içerisi ahsaptan yapilmis. Camimi özelligi ise Sinop’un Boyabat ilçesinden, Çorum’un Kargi ilçesinden ve Kastamonu’nun Tasköprü ilçesinin köylerinin ortaklasa bu camiye gelip burada namazlarini eda ettiklerini gördük. Bayram namazinin ardindan uzun yillar gelenek haline getirdikleri bu bayramlasma törenini halen devam ettiriyorlar. Namazdan çiktiktan sonra ellerinde kumanya, yapmis olduklari ürünlerle yaptiklari helvayi ve yöresel ekmekle birlikte diger ilçelerden ve köylerden gelen vatandaslara burada yolda azik olarak kullanmalari için veriyorlar. Insanlar bunlarla hem atlarini besliyorlar hem de buraya gelen insanlara bu yiyecekleri ikram ederek yolculuk boyunca hayatlarini idam ettirebilmeleri için böyle bir kolaylik sagliyorlarmis. Bu gelenek günümüzde de devam ettiriliyor. Tasköprü’nun Asagisehirörün köyü ile Yukarisehirörün köyünün ortak olarak kullandigi tarihi camideki bu gelenek günümüzde de devam etmektedir” dedi.

Asagisehirören Köyü Muhtari Erdogan Kaya da, “Yillar önce geleneksel olarak hazirlanmis, uzaklardan camiye bayramda namaz kilmak için gelenler oluyor. Sinop’a, Çorum’a bagli köyler bulunuyor. Buralardan camimize namaz kilmaya geliyorlar. Yollari uzak oldugu için bizlerde yillar önce atalarimiz gibi bayram hediye gibi yemek dagitiyoruz, ekmek ikram ediyoruz, köylerine tekrar geri gidebilmeleri için. Yillar önce baslanan bu gelenek günümüzde de halen devam ediyor” seklinde konustu.

Yukari Sehirören Köyü Muhtari Satilmis Göksu ise, “Yaklasik 12 yildir gelenek haline getirdigimiz bayram günü kahvalti gelenegi olusturduk. Her yil bayram gününde sabahlari köylüleri bir araya getirip hem bayramlasiyoruz hem de sohbet ederek kaynasiyoruz” diye konustu.

Vatandaslar, bayram yemeginden dolayi bir araya gelerek sohbet ettiklerini ve bayramlastiklarini belirterek, bu uygulamadan dolayi memnuniyet duyduklarini söyledi.



Bayramlarda sabahlari yapilan kahvalti etkinligi güzel bulduklarini söyleyen vatandaslar, “Köylülerimizle kaynasmak, birlik ve beraberligimizi saglamak, eskileri yad etmek, eski gelenek ve göreneklerimizi devam ettirmek, burada hos bir muhabbet etmek için geliyoruz. Burada hep beraber bayram sohbeti yapiyoruz. Görmediklerimizi bayram nedeniyle burada görmek ve onlarla bayramlasmak. Güzel ve faydali bir etkinlik. Sag olsun köylerimizin muhtarlari da bunlara vesile oluyor. Katkida bulunanlara tesekkür ediyoruz” ifadelerini kullandilar.
Kaynak: İHA