Otizm Belirtilerine Hareket Ve Oyun Egitimi Destegi

Dünya çapinda yaklasik 100 çocuktan 1’inde görülen nörolojik ve gelisimsel bir bozukluk olan otizm için uzmanlar, bebeklik döneminde hafif seyirle baslayan dönen nesnelere ilgi duyma, el çirpma, göz temasi olmamasi gibi çocuk gelisim konularinda aileleri otizme karsi farkindalik konusunda uyariyor.

Otizm Belirtilerine Hareket Ve Oyun Egitimi Destegi
Ilk 3 yas içinde ortaya çikan ve yasam boyu süren, özellikle sosyal iliskiler kurma ve sürdürmede zorluklara neden olan gelisimsel bozukluk Otizm, sözel, göz temasi kurma ve jest-mimik kullanimi gibi sözsüz iletisimde zorluk yasanmasi ile karakterizedir. Konusma kabiliyetinin geç ya da sinirli olmasi, kollari sallama ve yüksek seslerden hoslanmama gibi belirleyici ve tekrar eden belirtiler gösterirler. Otizm her yasta teshis edilebilse de semptomlar daha çok yasamin ilk 3 yilinda ortaya çiktigi için gelisimsel bir bozukluk olarak kabul edilmektedir. Antalya’da yasayan 18 aylik bebek Göktug’un ailesi ogullari 15 aylikken, farkli gelisim göstermeye baslayinca Hareket Egitim Uzmani Halil Timur’a basvurdu.

Göktug bebegin annesi, evlatlarinin gelisimi için güzel bir aile egitimi aldiklarini ve çocuklariyla etkili oyun ve hareketle gelisim yöntemlerini ögrendiklerini belirtti.

Bu egitimlerin riskli bebek kategorisinde çocugu olan aileler için gelisimin baslangici olduguna vurgu yapti. Anne, “‘Hiçbir zaman konusamayacak gibi bir his bütün düsüncelerimizi ele geçirmisti. Sanki dünyanin sonu gelmis gibi hissediyorduk. Zaman aleyhimize akiyor, her sey üstümüze geliyordu. Bizi evladimizla siniyor, gelecek için endiseli hissettiriyordu. Her gün çocugumuzun daha iyi noktaya gelisini görmek, kaygilarimizi azaltti, bizi çok rahatlatti” diye konustu.

Erken süreçte verilen etkili egitimlerin sonucu olarak konusmanin baslamasinin çok önemli oldugunu belirten Hareket Egt. Uzm. Halil Timur, çocuk gelisim safhalarina uygun olarak egitim verilmesi gerektigini, özellikle 0-36 aylik riskli bebekler için tanidan uzaklasma sansinin çok fazla oldugunun önemine dikkat çekti.
Kaynak: İHA