Saglik Müdürlügü Açikladi, Vakalarin Yüzde 5'I Ölümle Sonuçlaniyor

Sivas Il Saglik Müdürlügü’nden yapilan açiklamada kene nedeniyle bulasan Kirim Kongo Kanamali Atesi hastaligina yakalananlarin yüzde 5’inin ölümle sonuçlandigini belirterek alinabilecek önlemler hakkinda bilgiler verildi.

Sivas Il Saglik Müdürlügü ilkbahar ile baslayan kene kabusu ile ilgili yazili açiklama yapti. Açiklamada, “Kirim-Kongo Kanamali Atesi (KKKA), keneler tarafindan tasinan, agir vakalarda kanama gibi bulgular ile seyrederek ölümlere neden olabilen hayvanlardan insanlara bulasan karakterli bir enfeksiyon hastaligidir. Genellikle bahar ve yaz aylarinda görülmekte olup hastaliga yakalananlarin yüzde 4-5’i ölümle sonuçlanmaktadir. Hastalik etkenini tasiyan kenenin tutunmasi veya bununla temas sonucunda bulasmakta. Bunun disinda hastaligin bulastirici oldugu dönemde hayvanlarin veya hasta kisilerin kan, doku, vücut çikartilarina korunmasiz temas sonucunda da bulasiyor” ifadeleri kullanildi.

“Alinacak önlemlerle hastalik ve ölümleri önlemek mümkün”

Hastaligin; ates, halsizlik, üsüme, titreme, yaygin kas agrilari, bas agrisi, bulanti-kusma, ishal, yüzde ve gözlerde kizariklik, deri döküntüsü gibi sikâyetlerle kendini gösterdigine dair yapilan açiklamada “Hastaligin ilerleyen dönemlerinde cilt kanamasi, dis eti kanamasi, burun kanamasi, mide-barsak kanamasi, akciger ve beyin kanamalari görülebilir. Kirim Kongo Kanamali Atesi hastaliginin kontrolüne yönelik çalismalar Bakanligimiz tarafindan bir program dâhilinde yürütülmektedir. Kisisel korunma önlemlerinin alinmasi hastaligin kontrolü için ön planda oldugundan Bakanligimizca vatandaslarimizin hastalik ve korunma önlemleri konusunda bilgilendirilmesi ve toplumda farkindalik olusturulmasi çalismalari yogun bir sekilde yürütülmektedir. Bu yil oldugu gibi geçtigimiz yillarda da KKKA vakalari ve bu hastalik nedenli ölümler olmustur. Alinacak önlemlerle hem KKKA hastaligindan hem de bu hastaligin neden oldugu ölümleri önlemek mümkündür” açiklamasi yer aldi.

Dikkat edilmesi gerekilen hususlara deginilen açiklamada, “Tarla, bag, bahçe, orman ve piknik alanlari gibi kene yönünden riskli alanlara giderken vücudu örten giysiler giyilmeli, pantolon paçalari çoraplarin içerisine sokulmalidir. Kenelerin elbise üzerinde rahat görülebilmesi için açik renkli kiyafetler tercih edilmelidir. Kene yönünden riskli alanlardan dönüldügünde vücutta kulak arkasi, koltuk altlari, kasiklar ve diz arkasi dâhil kene olup olmadigi kontrol edilmeli. Vücuda tutunmus kene üzerine sigara basmak, kolonya, gaz yagi gibi maddeler dökmek; vücut içerigini kisiye aktarmasina sebep olacagi için kesinlikle yapilmamalidir. Vücudunuza tutunan keneye çiplak elle dokunmamali, tutunan kene çikarmamali, zaman kaybetmeden bir saglik kurulusuna basvurulmalidir. Hayvanlarin üzerindeki kene elle çikarilmamalidir ayrica hastalik hayvanlarda belirti göstermeden seyrettiginden hayvanlarin kanlarina, vücut sivilarina veya dokularina çiplak el ile temas edilmemelidir. Hasta ile temas eden kisiler gerekli korunma önlemlerini (eldiven, önlük, maske, vb.) almalidir. Kene tutunmasindan sonra, 10 gün içinde; halsizlik, istahsizlik, ates, vücut agrisi, bas agrisi, bulanti, kusma ve ishal sikâyetlerinden herhangi birini görülürse, zaman kaybetmeden en yakin saglik kurulusuna basvurulmalidir” ifadelerine yer verildi.

Kaynak: İHA