Elde Kalan Saman Karadeniz Ve Akdeniz Bölgesi'ne Gönderildi

Yozgat’ta geçen yil yaz mevsiminde hasadi yapilan ihtiyaç fazlasi samanlar, bu yil Karadeniz ve Akdeniz Bölgesi’ndeki illere gönderiliyor.

Elde Kalan Saman Karadeniz Ve Akdeniz Bölgesi'ne Gönderildi
Türkiye’nin önemli tarim ve hayvancilik merkezlerinden olan Yozgat’ta çiftçiler geçen seneden kalan ihtiyaç fazlasi samanlari, samancilara satarak ek gelir elde ediyor. Samancilar da sabahin erken saatlerinden itibaren ise koyulup asiri sicaklar altinda tonlarca saman presleyip Akdeniz ve Karadeniz Bölgesi’ndeki besicilere ulastiriyor. Yeni sezonda arpa ve bugday hasadinin baslayacagi kentte geçen yildan kalan samanin tonu bin 250 liradan satiliyor.

Yozgat’in Sorgun ilçesine bagli Bahadin Beldesinde geçen seneden kalan samanlari toplayan saticilarindan Ali Ekinci, 20 yildir Yozgat’ta geçimlerini saman satarak sagladigini söyledi.



Akdeniz ve Karadeniz Bölgesi’nde besicilerin hayvanlarinin yemlerini Iç Anadolu Bölgesi’nden karsiladigini söyleyen Ekinci, “Geçen yil samanlarin çok fazla olmasi ve hayvanciligin istikrarinin olmamasi nedeniyle samanlarimizin birçogu elimizde kaldi, satamadik. Su anda maliyetinin çok altinda satiyoruz, zarar ediyoruz. Samanlarimizi Akdeniz ve Karadeniz Bölgesi’ne gönderiyoruz. Bu samanlari genelde koyunculukla ugrasan besicilerimiz kullaniyor. Hayvanlarin kislik yeminin büyük bir bölümü Iç Anadolu Bölgesi’nden karsilaniyor. Güneydogu Anadolu Bölgesi’nden de hayvanlarin yemleri karsilaniyor ama daha çok bizim bölgemizde ekinlerin fazla olmasi sebebiyle saman ihtiyacinin büyük kismi bizim bölgeden karsilaniyor.” dedi.

Geçen yildan kalan samani ellerinden çikarmak için uygun fiyata verdiklerini de vurgulayan Ekinci, “Samanlar su an elimizde kaldigi için biz tonunu çok uyguna veriyoruz. Samanin tonunu besicilere bin 250 liradan veriyoruz. Bu yil 15-20 güne kadar yeni mahsuller çikar, o zaman tonu ne olur bilemiyoruz. Su an elimizde kalan samanlari çikartmak için çalismalarimiza devam ediyoruz” dedi.

Kaynak: İHA