Yusufeli Merkez Viyadügü Hizmete Açildi

Artvin’de yapimi tamamlanan Yusufeli Baraji ve HES nedeniyle degisen karayolu agi kapsaminda insa edilen Yusufeli Merkez Viyadügü tamamlanarak hizmete açildi.

Yusufeli Merkez Viyadügü Hizmete Açildi
Çoruh Nehri üzerinde insa edilen, temelden 275 metre yüksekligiyle kemer baraj sinifinda Türkiye’nin birinci, dünyanin besinci en yüksek baraji olan Yusufeli Baraji ve HES dolayisiyla Yusufeli ilçe merkezi ve yedi köy tamamen sular altinda kaldi. Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in 22 Kasim 2022’de katildigi törenle evlerini teslim alan vatandaslar, eski ilçe merkezinin üst kotlarinda bulunan Sakut ve Yansiticilar bölgesinde insa edilen yeni yerlesim yerine tasindi. Yeni ilçe merkezini mevcut karayoluna baglayacak olan baraj gölü üzerinde 150 metre yüksekliginde ve 685 metre uzunlugunda, dengeli konsol ve dökme sistemi kullanilarak insa edilen viyadük çalismalari tamamlanarak bugün sabah saatlerinde hizmete açildi.

Zorlu vadilerde iskele ayagina ihtiyaç duymadan son teknoloji ile insa edilen 685 metre uzunlugundaki Yusufeli Merkez Viyadügü, Yusufeli ve çevre köyler ile Artvin arasi ulasim mesafesini yaklasik 15,5 kilometre, ulasim süresini ise 25 dakika kisaltacak.

Çelik orthotropic köprü olarak projelendirilen Yusufeli Merkez Viyadügü itme-sürme yöntemi ile yapildi. Yaklasik 7 bin 100 ton çelik kullanilan viyadügün toplam 44 segmentin kaynak islemleri tamamlandi. 8 orta ayak, 2 de kenar ayak üzerine kurulan köprünün en yüksek ayagi yaklasik 150 metre olarak ifade edildi.

Yusufeli Belediye Baskani Baris Dermici tünelle ilgili yaptigi açiklamada, “Büyük bir maliyet, büyük bir proje. Viyadügümüz ciddi anlamda ülkemize, ilimize, ilçemize hayirli olmasini diliyorum. Ekonomik olarak katkisi milli servetin bir nebze gitmesinin önüne geçti” dedi.

Ilçe halkindan Cevdet Aydin köprüyü denemek için geçtigini belirterek “Bu köprünün açilisindan dolayi da çok ama çok mutluyum. Allah devletimize zarar vermesin. En az 16 kilometre bir karimiz oldu, çünkü eski yol biraz daha bozuk oldugu için vatandas gidip gelmekte zorlaniyordu ama simdi çok ama çok iyi oldu” diye konustu.

Köprüyü test amaçli geçtigini söyleyen bölge halkindan Kerim Lizor ise “Devletimize tesekkür ediyoruz. Biraz geç oldu, güç oldu, zor oldu ama yine de bugünlere sükürler olsun. Emegi geçen herkese tesekkür ediyorum.” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA