'Ulasim Master Plani Için Hazirliklar Basladi'

Kapsayici ve Erisilebilir Kentsel Mobilite etkinliginde konusan Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Dr. Cemil Tugay, toplu ulasimda konforu artiracak projeler üzerinde çalistiklarini açikladi. Araç trafigini azaltacak, yaya ulasimini rahatlatacak çevreci ulasim modellerini önemsediklerini belirten Baskan Tugay, katilimci yönetim anlayisi ile hazirlayacaklari master plan için bu konuda kafa yoran herkesi katki koymaya davet etti.

'Ulasim Master Plani Için Hazirliklar Basladi'
Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Dr. Cemil Tugay, IzQ Inovasyon Merkezi’nde Avrupa Inovasyon ve Teknoloji Enstitüsü Destegi Ile düzenlenen “Kapsayici ve Erisilebilir Kentsel Mobilite” konulu #CONNECT4MOBILITY 2024 etkinliginin açilis konusmasini yapti. Toplu ulasimda konforu artiran ve araç trafigini azaltan yeni alternatiflerin olusturulmasi gerektigini vurgulayan Baskan Tugay, Barselona ve Venedik’ten birer uygulama örnegi verdi.

“Master Plan için süreç basladi”

Güncel bir Ulasim Master Plani hazirlayacaklarini ve bu plan dogrultusunda ulasimla ilgili çözümler üreteceklerini belirten Baskan Tugay, “Halihazirda 2017 yilinda hazirlanmis Ulasim Master Plani var. Ancak bunu günün gereklerine göre yenilememiz gerekiyor. Katilimci bir anlayisla kentin 40 - 50 yillik ihtiyaçlarini göz önüne alarak rayli sistem, toplu ulasimin yani sira yaya ve bisiklet ulasimini da kapsayan, mini mikro mobilite ulasim araçlarinin kent içinde ihtiyaç duyulan belli noktalara erisimi için birbirini takip eden, tamamlayan bir planlama yapacagiz. Bu planlamanin içinde deniz ulasimi da olacak. Araç trafigini rahatlatmak için elbette önlemler alacagiz. Ama bu sadece araç odakli olmayacak Söyleyecek sözü olan, birikimi olan, katki verebilecek herkesi bu sürece dahil etmek istiyoruz. Bu salonda akil yoran, çaba içinde olan girisimci pek çok arkadasimiz oldugunu görerek özellikle söyledim” seklinde konustu.



“Önce yürüyebilmemiz lazim”

Ulasim denilince sadece tasitlarin degil yayalarin ulasiminin da düsünülmesi gerektigini önemle aktaran Baskan Tugay, “Yürümek de bir ulasim sekli. Önce yürüyebilmemiz lazim. Bunun üzerinde de çalismamiz lazim. Örnegin Vasif Çinar ve Sehit Nevres bulvarlarinda düzenleme yaptik. Buradaki bisiklet yolunun kaldirilmasi ile ilgili bisikletçilerden elestiriler geldi. Keske o sokagin gerisinde, ilerisinde bizi bir yerden bir yere götürecek sekilde bir planlamayla yapilmis olsaydi. Yürüyerek, bisikletle, pazar arabasiyla, insanlari rahatsiz etmeden, herhangi bir aracin altinda kalip ezilme riski yasamadan gidebiliyorsaniz, belediye bunu planlamissa o iyi bir seydir. Ayni seyi okula gidip gelen çocuklar için düsünebiliriz. Barselona’da sabah topluca okula bisikletle giden çocuklar için belli saatlerde caddeler trafige kapaniyor. Izmir’de uygulamasi kolay bir sey degil ama dogru olduguna emin oldugumuz kararlari da mutlaka uygulamak için çaba içinde olmaliyiz. Bu bakis açisiyla Master Plan çalismasi yapacagiz” ifadelerini kullandi.

“Deniz taksi ile ilgili çalismalarimiz sürüyor”

Toplu ulasima dair alternatifler olusturulmasi gerektigini vurgulayan Baskan Tugay, konusmasini söyle tamamladi:

“Uçan araçlarla ne zaman ulasimi saglayabiliriz bilmiyorum. O yillar gelecek muhtemelen. Ancak biz, çevreci, planli ve konforlu bir ulasim için çalismalarimizi sürdürüyoruz. Deniz taksi ile ilgili çalismalarimiz devam ediyor. Venedik’teki deniz taksiler gibi onlara benzer araçlari kullanabiliriz. Disaridan baktiginiz zaman küçük, sade, basit ama kendi iç konforu olan 4- 6 kisilik küçük tekneler ama hizli gidiyorlar. Belediye gibi toplu ulasimdan sorumlu kurumlarin bu anlamda bazi açilimlar yapabilecegine inaniyorum. Bunun için araç üreticileriyle görüsüyorum. Bazi özel tasarimlar yapilabilecegini ve bunlarin Izmir’e sürpriz olacagini düsünüyorum.”
Kaynak: İHA