'Sesin Yolculugu' Sergisi Söke'de Açildi

Söke Anadolu Lisesi Müzik Ögretmeni Sanem Güleç’in girisimiyle hayata geçirilen "Sesin Yolculugu" sergisi, müzikseverleri zaman yolculuguna çikardi.

'Sesin Yolculugu' Sergisi Söke'de Açildi


Söke Anadolu Lisesi’nde açilan sergi, müzigin tarihle ilgili gelisimini ve dijital dönüsümünü gözler önüne serdi. Sergide yer alan, antika degeri tasiyan birçok müzik aleti, geçmis nesillerin hatiralarini canlandirirken, günümüz teknoloji çagina dogmus ögrencilerde ise merak uyandirdi.

Geçmisten günümüze müzigin evrimini yasatan sergide; gramofonlardan eski tip radyo ve plakçalarlara, kaset çalarlardan ilk CD çalarlara, walkman’lerden amplifikatörlere kadar birçok tarihi müzik aleti yer aldi. Ögrenciler, bu aletlerin nasil çalistigini ögrenirken, ayni zamanda müzigin analogdan dijitale geçis sürecini de kesfetme firsati buldu.

Sanem Güleç, serginin özellikle gençler arasinda büyük ilgi gördügünü belirtti.

"Ögrencilerimiz, bugünün ileri teknoloji dünyasinda büyüdüler. Onlara müzigin geçmiste nasil dinlendigini ve üretildigini göstermek, tarihle ilgili bir perspektif kazandirmak amaciyla bu sergiyi hazirladik" diyen Güleç, bu tür etkinliklerin ögrencilere önemli katkilar sagladigini vurguladi.

Köklü bir geçmise sahip olan Söke Anadolu Lisesi tarihi müzik aletlerini fark edince sergisi olusturmayi düsündügünü ifade eden Sanem Güleç, “Antika degeri tasiyan cihazlar var. Kronolojik bir siralamayla bu aletleri tanitmak istedim. Yeni nesil müzige çok çabuk ulastigi için müzigin ne kadar kiymetli oldugunu fark edemiyorlar. Kolay erisilebilirlikten siyrilmalarini ve görebilmelerini istedim” dedi.

Serginin ögrencilerin ilgisini çektigini belirten Sanem Güleç, “Hatta hiç gezmek istemeyen ögrenciler bile buradaki aletleri görünce sasirdilar. Gramofondan plak, makarali teyiplerden sarki dinleme firsatlari oldu. Benin yasitim yada daha büyük yastaki arkadaslarim da nostaljik bir yolculuga çiktilar.

“Sergide önemli bir tarihi not da yer aldi”

1883 yilinda Aydin’in Tralleis Antik Kenti’nde bulunan, M.Ö. 100-M.S. 200 yillari arasinda yapildigi kabul edilen, aslen mezar tasi olan ancak üzerinde Yunan Alfabesiyle dünyanin ilk notali sarkisi yazili anitin replikasi da serginin girisinde yer aldi. Sanem Güleç, “Mademki zamanda yolculuk yapiyoruz, Aydin için çok önemli olan “Seikilos” aniti ver sarkisinin da bu sergide yer almasi gerektigini düsündüm. Seikilos’un Sarkisi’nin müzigini de katilimcilara dinlettik” diye konustu.

Kaynak: İHA