Veteriner Hekimden Kurbanliklarda Yas Ve Küpe Uyarisi

Siirt Tarim ve Orman Müdürlügü Veteriner Hekimi Hüseyin Aktas, kurbanlik seçimi için uyarilarda bulunarak, "Koyun ve keçilerde kurban yasi 1’dir. Büyük baslarin ise 2 yasinda olmasi gerekiyor. Koyunlarda söyle bir istisna vardir. Dinimize göre fiziki olarak eger 6 aylik olmasina ragmen 1 yasindaymis gibi gösteriyorsa kurban edilebiliyor. Diger önemli bir husus ise hayvanin kayitli olmasina dikkat etmemiz lazim" dedi.

Veteriner Hekimden Kurbanliklarda Yas Ve Küpe Uyarisi
Veteriner Hekim Hüseyin Aktas, kurbanlik hayvan alimlarinda saglik ve dini açidan dikkat edilmesi gereken kurallar oldugunu söyledi.

Hayvanin saglikli olmasina dikkat edilmesini gerektigini vurgulayan veteriner Aktas, fiziki olarak da hayvan yürüdügü zaman yürüyüsünden, yününden ve boyutundan belli oldugunu ifade etti.

Hayvan da gerçek yarisin ögrenilmesi istendigi zaman disine bakilmasi gerektigini aktaran Aktas, "Koyun ve keçilerde kurban yasi 1’dir. Büyük baslarin ise 2 yasinda olmasi gerekiyor. Koyunlarda söyle bir istisna vardir. Dinimize göre fiziki olarak eger 6 aylik olmasina ragmen 1 yasindaymis gibi gösteriyorsa kurban edilebiliyor. Diger önemli bir husus ise hayvanin kayitli olmasina dikkat etmemiz lazim. Çünkü hayvan küpeli oldugu zaman biz Tarim ve Orman Il Müdürlügü olarak bu hayvanlarin düzenli olarak asilarini yapmis oluyoruz. Yani bu hayvan kayitli oldugu zaman düzenli olarak kontrollerini yapiyoruz. Kayitli hayvan saglikli demektir" dedi.

Resmi kaydi olmayan yerlerde kesim yapilmamasini dile getiren Aktas, "Siirt’te kurban kestigimiz yerler olarak su an bulundugumuz Tahir Sakar olarak bilinen çiftlik ve resmi olarak açilan mezbaha bulunmaktadir. Bu iki yerde kesilmesini söylüyoruz. Çünkü, hijyen çok önemlidir. Kurban kestigimiz zaman etrafa attiklarini attigimizdan dolayi hem hastalik bulastiriyor, hem kirletiyor hem de hasta olan bir hayvandan herkese bulasabiliyor. Kurbanliklari isi bilenlere kestirmemiz lazim. Zaten resmi yer dedigimiz de bundan dolayidir. Bunu bilen bu ehliyete sahip kisiler kesmesi lazim. Çünkü buna dikkat edilmedigi zaman kesim yapan kisiler kendilerine zarar veriyorlar. Her bayramda oldugu gibi çok sayida görüyoruz. Türkiye’nin birçok yerinde kendilerini yaralayan, kendilerini kesen insanlari görüyoruz. Hayvana de eziyet etmemis oluyoruz. Usulüne göre kesilmis oluyor, kontrollü ve saglikli oluyor. En azindan bu hayvanda bir hastalik çiktigi zaman, hastaligin nereden çiktigi bizim için de kolay oluyor ama resmi olmayan bir yerlerde kesildigi zaman bu hayvanlarda hastaliklarin kontrolü de bizim için hem sikintili hem de takibi zor oluyor" diye konustu.

Kaynak: İHA