Prof. Dr. Ovali'dan 'Kök Hücre' Açiklamasi Açiklamasi 'Büyük Ümit Olmaktan Artik Çikmali'

Kök hücreye yönelik çalismalar sürerken Hematoloji Uzmani Prof. Dr. Ercüment Ovali, “Yillar geçti, hala ayni seyi söylüyoruz; ileride ise yarayacak. Dogru kullanildiginda bazi hastaliklarda ise yarayabilir, hala kök hücreye çok fazla inanan gruplar var, olmali da ama en çok ugrasan kisi olarak büyük ümit olmaktan artik çikmali diyorum. 1999 yilinda kök hücreyi ürettigimde benden fazla inanan yoktu ama o kadar kabiliyetli degil. Hücreyle gen tedavisinin beraber kullanildigi modeller var, onlar daha da basarili olacak” dedi.

Prof. Dr. Ovali'dan 'Kök Hücre' Açiklamasi Açiklamasi 'Büyük Ümit Olmaktan Artik Çikmali'
Kisinin kendisinden veya baska bir vericiden (donör) alinan kök hücrelerin hasta kisiye nakledilerek hastanin hasarlanan hücre, doku ve organlarinin yenilenmesi için kullanilan bir tedavi olarak belirtilen kök hücre tedavisine yönelik birçok çalisma sürüyor. Kök hücreye iliskin arastirmalar devam ederken Kök Hücre ve Hücresel Tedaviler Dernegi Yönetim Kurulu Üyesi, Hematoloji Uzmani Prof. Dr. Ercüment Ovali, kök hücre tedavisine iliskin açiklamalarda bulundu.

“Büyük ümit olmaktan artik çikmali”

1998’li yillarda kök hücre alaninda önemli çalismalar yapildigini ifade ederek sözlerine baslayan Hematoloji Uzmani Prof. Dr. Ercüment Ovali, “Hala ayni seyi söylüyoruz; ileride ise yarayacak. Bugün geldigimiz yolda artik daha mantikli konusmak zorundayiz. Dogru kullanildiginda, dogru endikasyonlarda ve dogru dozlarda bazi hastaliklarda ise yarayabilir ama hayati yeniden meydana getiren bir hücre hala yok. Dolayisiyla kök hücre dogru kullanildigi yerlerde bunu tartisabiliriz, yeri var ama büyük ümit olmaktan bence artik çikmali. Sadece mevcut hücrelerden bir tanesi. Geçen 20 yildan sonra benim kök hücreye bakis açim biraz daha degisti. Daha spesifik, daha olgun hücreler daha farklilasmis, isini bilen hücreleri kullanmak bugün için daha önemli. Örnegin; insanlarin hayatini kurtaran kanser tedavisinde, malign melanom, lösemi, lenfomada hayat kurtaran hücreler söz konusu” dedi.



“Kök hücreye eski inancimi korumuyorum"

Kök hücre tedavisine yönelik geçmisteki inancini korumadigini söyleyen Prof. Dr. Ovali sözlerini söyle sürdürdü:

“Kök hücre inflamasyonla, iltihapla giden, kronik yikimla giden durumlarda yikimi yavaslatmak, inflamasyonu azaltmak için iyi bir hücre, bu amaçla kullanilabilir. ‘Verirsem kalbi, beyni, karacigeri yeniden yaparim’ maalesef bu aradan geçen 25 yil sonra hala bir gerçek degil. Bilim tartisilacak, 2 farkli görüs savasacak, sonunda bir sentez çikacak. Sonra o sentezin antisentezi de çikacak bilim bu. Dolayisiyla benim deneyimim; Türkiye’de kök hücreyi ilk üreten insanim. 1999 yilinda kök hücreyi ürettigimde 2003 yilinda bütün Türkiye’ye bunun nasil üretilecegini anlattigimda o dönem kök hücreye benden daha fazla inanan kimse yoktu. Bunca yillik tecrübemden sonra diyorum ki; belli yerlerde hala önemli isler yapabilir ama çok fazla ona görev yüklemeyin, o kadar kabiliyetli degil. Biz eskiden olgunlasmamis, kök hücre dedigimiz hücreye güvendik. Simdi ise matür yani bir is için spesifiklesmis, o isi yapmak için vücutta fonksiyon gelen hücreleri alip o amaca uygun kullanmak artik daha dogru sonuçlar veriyor. Bir anda 3-4 tane hastalikta hücre tedavisi onay aldi ve bütün ilaçlari bir kenara itti. Onay alan hücrelerin hepsi matür; olgunlasmis, isini bilen hücreler. Dolayisiyla isini bilen hücreleri kullanirsak daha basarili olacagiz. Hala kök hücreye çok fazla inanan, büyük isler yaptigini düsünen gruplar var, bence olmali da diger taraf mutlaka olmali. Bizler savasmaliyiz ve böylece dogru yol çikmali ama en çok ugrasan kisi olarak kök hücreye eski inancimi korumuyorum”

“2 grup sey kanserde bence taslari yerinden oynatiyor”

Kanser tedavisine yönelik konusan Prof. Dr. Ovali, “Biri Car T Cell, ikincisi TIL (Tümörü infiltre eden lenfositler) adini verdigimiz 2 grup sey kanserde bence taslari yerinden oynatiyor. Bu 2 tedavi de kanser tedavisinde taslari yerinden oynatan tedavi. Car T Cell basarisini ispatladi zaten. TIL ise malign melanomda basarisini ispatladi. Simdi meme, akciger, kalin bagirsak ve pankreas geliyor sonuçlarini hep birlikte bekleyecegiz. Hücresel tedavi giderek büyüyor ama tarzi degismeye basladi.

Bir de hücreyle birlikte gen tedavisinin beraber kullanildigi modeller

var, onlar daha da basarili olacak” dedi.



“Ise yaramayacak diyorum, ‘Olsun, denemek istiyorum’ diyor, bunun nedeni yanlis reklamlar”

Hastalarin duyumlar üzerine tedavi talepleri olabildigini aktaran Prof. Dr. Ovali, “Hasta bazinda reklam çok yayilmaya basladi, sosyal medyaya girdiginizde ürünlerin, doktorlarin reklamlarini görüyorsunuz bu önemli bir sorun. Hücresel tedavi gerçek yerini bulabilsin, hak ettigi yere dogru gelebilsin, simdi biraz medyatik pozisyonda. Hastaya yalvardim, inanin ise yaramayacak, yapmayin, o tedavinin maliyeti 500 bin TL. Yarim milyon para verecek ve diyorum ki ise yaramayacak ‘Ama olsun ben denemek istiyorum’ diyor, bunun nedeni bu yanlis reklamlar” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA