Kahramanmaras'in Deprem Öncesi Ve Sonrasi

Kahramanmaras sehir merkezinde 15-20 yil önce çekilen fotograf kareleri sehrin deprem sonrasi degisimini gösterdi. 6 Subat felaketinin vurdugu sehir merkezinin simdiki hali ise dron ile görüntülenip fotograflandi.

Kahramanmaras'in Deprem Öncesi Ve Sonrasi
Akdeniz bölgesinde yer alan Kahramanmaras, 6 Subat depremlerinde yikildi. Depremler öncesi 2023 sonu verilerine göre nüfusu 1 milyon 116 bin 618 olan sehirde depremler sonrasi 429 bin 729 afetzede kara ve hava yoluyla sehirden ayrildi. Depremzede 312 bin 456 vatandas ise memleketi Kahramanmaras’a geri döndü. 6 Subat depreminin merkez üssü Kahramanmaras’ta en çok yara alan merkezi oldu. Sehirde 12 bin 980 agir hasarli ve yikik bina kayda geçti. Maras ovasina yerlesimin az olmasi 6 Subat depremlerinde can ve mal kaybinin daha az olmasina neden oldu. Sehrin dag eteklerinde yerlesimin artmasinin son 30 - 40 yildir devam ettigi gözlemlendi.

Depremin en çok vurdugu sehir merkezindeki mahallelerin yaklasik 15 - 20 yil önceki fotograflari gün yüzüne çikti. Kahramanmaras Büyüksehir Belediyesi basin yayin biriminde görev yapan Sertaç Akkus, arsivindeki sehrin eski fotograflarini sosyal medya hesabindan yayimladi. Fotograf karelerinde Trabzon ve Azerbaycan Bulvari ile Kibris Meydani görüldü.

Helikopterden çekilen fotograf karelerinde depremin en çok vurdugu Ebrar Sitesi ve çevresi, Hayrullah ve Sazibey mahalleleri de görüldü.

Fotograflar sosyal medyadaki depremzedeleri duygulandirdi. Sehrin 6 Subat depremlerinden geçen bir yilin ardindan simdiki hali ise dron ile görüntülendi.

Fotograf karelerinin eski ve yeni halleri karsilastirilinca sehirde büyük degisimin görüldügü ve degisimin devam ettigi görüldü.

Depremzede Fahri Akkurt, "Yeni binalarin hizla yapilmasini bekliyoruz benim evim de yikildi" dedi.

Depremzede Özgür Kaya, "Insanlar elinden geleni yapiyor eski ve yeni hali arasinda çok fark var. Gittigim yerleri taniyamiyor bulamiyorum" diye konustu.

Kaynak: İHA