Bu Iki Çiçegi Koparmanin Cezasi Yarim Milyon Lira

Elazig’da endemik tür olan ve halk arasinda ’aglayan gelin’ diye bilinen ’ters lale’ ile ’baskilensis’ koparanlara 488 bin 630 lira idari para cezasi uygulanacak.

Bu Iki Çiçegi Koparmanin Cezasi Yarim Milyon Lira
Dogu ve Güney Dogu Anadolu bölgesinde yüksek rakimli bölgelerde yetisen ve halk arasinda "aglayan gelin" ile "hüzün çiçegi" olarak bilinen ters laleler, Elazig’in Palu ve Aricak ilçelerinde ilk baharla birlikte görsel sölen sunuyor. Ilkbahar mevsiminde kisa süreli çiçek açan ters laleler, daglik bölgelerin yani sira, ilçeye bagli yüksek rakimli köylerde yasayanlar tarafindan bahçelere ekilerek nesli tükenmesin diye koruma altina aliniyor. Ters laleler, Elazig’in yani sira Tunceli, Bingöl, Diyarbakir, Adiyaman, Hakkari, Van, Sanliurfa, Sirnak ve Mus’ta görülüyor. Yilda sadece iki hafta açan, nesli tehlike altinda olan ters lalelerin, bir tanesini koparan kisiye 244 bin 115 lira idari para cezasi kesiliyor.

Ayrica, ilk defa 1998 yilinda Elazig’in Baskil ilçesinde toplanan ve bilim dünyasina yeni tür olarak kazandirilan ’fritillaria baskilensis’, bir tek Baskil ilçesinde yetisiyor. Baskil’in mor renginde ters lalesi olarak bilinen ve 2 haftalik ömür olan baskilensis, fotograf karelerine yansidi.

Doga Koruma ve Milli Parklar Sube Müdürlügü de biyolojik çesitliligi tahrip etmekten her bir çiçek için 244 bin 315 toplamda yaklasik 500 bin lira idari para cezasi uygulandigini duyurdu.

Her iki çiçegi görüntüleyen Aygün Çam, "Her yil oldugu gibi bu yil da Elazig cografyasinda aylarinda endemik türlerimizi görüntülemeye basardik. Sehrin dogusunda özellikle Palu, Aricak ve Alacakaya bölgelerinde ters laleleri daglarin zirve noktalarinda, Anadolu tabiriyle ’aglayan gelinleri’ görüntüledik. Yine sehrin bati tarafinda ise özellikle Baskil ilçesinde bulunan ‘baskilensis’ adinda ters lalenin moru görüntüledik. Dünyada bir tek Elazig’in Baskil ilçesinde yetisen baskilensis, ömrü çok kisa, yaklasik bir hafta içerisinde yasiyor. Çok özel ve endemik olan bu türü de görüntülemeyi basardik. Bu türler için Milli Parklar tarafindan da koruma politikalari bulunmaktadir. Özellikle koparilmasi veya baska bir sekilde tasinmasi çok büyük cezalar içermekte. Her bir türün koparilmasi 240 bin lira civarinda cezasi var. Ikisini kopardiginiz anda 500 bin liralik bir ceza söz konusu. Elazig ili cografi anlamda endemik türler bakimindan oldukça zengin bir bölge" dedi.

Kaynak: İHA