Böbrek Kanserinden Robotik Cerrahi Ile Kurtuldu

Aydin’in Kusadasi ilçesinde yasayan ve böbrek kanseri teshisi konulan Döne Açikgöz, Izmir Ekonomi Üniversitesi Medical Point Hastanesinde robotik cerrahi teknolojisiyle ameliyat edilip sagligina kavustu. Ameliyati gerçeklestiren IEÜ Medical Point Hastanesi Üroloji Bölümünden Prof. Dr. Gökhan Koç, “Robotik cerrahi teknolojisini böbrek kanseri cerrahisinde de kullanabiliyoruz. Özellikle böbregin tamamini almayip sadece tümörlü bölgeyi çikarma konusunda robot oldukça kullanisli” dedi.

Böbrek Kanserinden Robotik Cerrahi Ile Kurtuldu
74 yasindaki Döne Açikgöz’ün yaptirdigi tetkiklerin ardindan böbreginde tümör tespit edildi. Açikgöz, Izmir Ekonomi Üniversitesi (IEÜ) Medical Point Hastanesinde robotik cerrahi teknolojisiyle ameliyat edilen ilk hasta olan tanidigi Halit Akkurt’tan aldigi tavsiyeler isiginda, IEÜ Medical Point Hastanesinde tedavi olmaya karar verdi. Açikgöz, robotik cerrahi teknolojisiyle basarili bir ameliyatin ardindan sagligina kavustu.

Ameliyati gerçeklestiren IEÜ Medical Point Hastanesi Üroloji Bölümünden Prof. Dr. Gökhan Koç, robotik cerrahi teknolojisiyle ilk kez böbrek kanseri ameliyati yaptiklarini söyledi.

Koç, “Da Vinci Robotik Cerrahi teknolojisini ilk olarak prostat kanseri ameliyatinda kullanmistik ve yogunlukla bu ameliyatlari yapmistik; ancak robotik cerrahi teknolojisi bununla sinirli degil. Robotik cerrahi teknolojisini böbrek kanseri cerrahisinde de kullanabiliyoruz. Özellikle böbregin tamamini almayip sadece tümörlü bölgeyi çikarma konusunda robot gerçekten oldukça kullanisli. Hastamizin da sag böbreginde 5 cm’lik bir tümör tespit ettik. Robotla sadece o bölgeyi çikardik ve böbregin geri kalanini korumayi basardik. Basarili bir ameliyat oldu. Hastamiz, robotik cerrahi teknolojisini bilerek ve isteyerek geldi. Biz de yine bilgilendirmelerde bulunduk ve sonucunda ameliyati robotla yaptik” derken, hastanin kisa süre içinde taburcu edilecegini de belirtti.

Robotik cerrahi teknolojisinin hastaya sagladigi avantajlarinda altini çizen Koç, “Robotik cerrahi teknolojisiyle ürolojide açik cerrahiyle yaptigimiz tüm ameliyatlari robotla yapabiliyoruz. Prostat kanseri, böbrek kanseri, mesane kanserleri gibi kanser cerrahilerinde kullanabiliyoruz. Böbrek çikim darliklari gibi karin içi bazi kitlelerin çikarilmasi gibi ameliyatlarda da robotu kullanabiliyoruz. Hastamizin karninda çok küçük kesiler var. Bu yüzden agrisi daha az oldu. Yara izi çok kalmayacak. Daha rahat bir süreç geçirdi. Hekimlere de özellikle dikis atma noktasinda robotun çok fazla yarari oluyor. Tümörü çikarirken böbregi bir süre kansiz birakiyoruz. Robot sayesinde bu süreyi minimuma indiriyoruz. Böylelikle böbrek de saglikli bir sekilde fonksiyonlarina devam ediyor” ifadelerini kullandi.

Sagliginin iyi oldugunu söyleyen Döne Açikgöz ise “Gögsümde ve sirtimda agri vardi. Agri bir türlü geçmeyince hastaneye gittim ve böbregimde tümör oldugu söylendi. Ardindan tavsiye üzerine Medical Point Hastanesine geldim ve ameliyat oldum. Çok sükür iyiyim. Sagligim iyi, daha da iyi olacagim” diye konustu.

Kaynak: İHA