Kayi Boyu'ndan Bugüne Gelen 'Kös Oyunu' Türk Ocagi'nda Ögretildi

Eskisehir’deki Türk Ocagi’nda, Kayi Boyu’ndan bugüne gelen ve geleneksel bir tahta oyunu olan ‘kös’ katilimcilara ögretildi ve tarihçesi anlatildi.

Kayi Boyu'ndan Bugüne Gelen 'Kös Oyunu' Türk Ocagi'nda Ögretildi
Yaklasik 8 asirdir Anadolu’da varligini sürdüren ve Kayi Boyu’nun Kara Keçeli Yörükleri’nden kaldigi ögrenilen kös oyununun oynanisi Türk Ocaklari’nda katilimcilara ögretildi ve tarihçesi anlatildi. Çocuklugundan beri kös oynadigini belirten Bekir Ok, bu oyunu ögreten az sayida kisilerden biri oldugunu dile getirdi. Kütahya’dan Eskisehir’e sirf kös oyununu anlatmak için geldigini belirten Ok, bu oyuna geçmis nesillerin sahip çiktigi gibi günümüzdeki vatandaslarin da sahip çikmasi gerektigini söyledi.



“Bu oyun genellikle Ramazan aylarinda oynaniyor”

Kös oyununu ögretmek ve tarihçesini anlatmak için Eskisehir’deki Türk Ocagi’na gelen Bekir Ok, bu oyunun Kayi Boyu’nun Kara Keçeli Yörükleri’nden günümüze geldigini belirterek, “Oyunun kökü, Türklere dayaniyor. Tabii bu oyun zamanla köyde, halk arasinda hayvan otlatmak için mi gittiklerinde meralarda oralarda zaman geçirmek için oynanan bir oyun. Bu oyun stratejiye dayali zihin gelistirmeye yönelik bir oyun. Çünkü oyunun içerisinde plan yapilmasi gerekiyor. Burada maksat karsilikli erlerimizi yok etmek. Bir nevi küçük savas diyebiliriz bu oyuna. Su anda ben 51 yasindayim. Bundan 30 sene önce daha çok oynaniyordu bu oyun. Köy odalarinda Ramazan aylarinda bayan, erkek, gençler arasinda oynaniyordu. Ama son 10 yildir 15 yildir bu oyun ekseriyetle Ramazan aylarinda oynandi. Ramazan gecelerinde ve gündüz oruçluyken zaman geçirmek için oynanan bir oyun haline geldi. Ramazan gecelerinde ise sahura kadar gruplar halinde oyun oynanmaya devam ediyor. Bu oyunu oynayan ortalama yas su anda 35 ila 80 yas arasinda” ifadelerine yer verdi.

"Amacimiz bu köslerle çomaklik atis sekillerine göre bu erleri yok etmek"

Kös oyununun tarihçesinin yani sira nasil oynandigini da katilimcilara anlatan Bekir Ok, “Kös oyununun oyun aletleri 4 tane çomaktan olusur. Bunlarin en uzunu 23 santimden fazla olmayacak sekildedir ve bombelidir. Agaçlarin bir tarafi düz, uç kisimlari da biraz çeltiktir. Bu 4 çolakla oynanir. Bu 4 çomagi havaya atarak onlarin genis sekillerine göre onlarin isimleri var. Kös, iki linç, üçü lünç, ak dört ve alti. Bunun gelis sekline göre bir de bizim savas alanimiz var. Orada alanin sol tarafinda 20 delik, sag tarafinda yine bir 20 delik. Burada 10 tane çomak vardir. Biz bunlara er yani asker deriz. Oyunda amacimiz bu köslerle, çomaklarin atis sekillerine göre bu erleri yok etmek” dedi.

Kaynak: İHA