Türkiye Ve Çekya Arasinda Çevre Koruma Isbirligine Iliskin Niyet Beyani Imzalandi

Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Mehmet Özhaseki ile Çek Cumhuriyeti Çevre Bakani Petr Hladik ‘Çevre Koruma Isbirligine Iliskin Niyet Beyani’na imza atti.

Türkiye Ve Çekya Arasinda Çevre Koruma Isbirligine Iliskin Niyet Beyani Imzalandi
Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Mehmet Özhaseki, Çek Cumhuriyeti Çevre Bakani Petr Hladik ve beraberindeki heyetle makaminda bir araya geldi. Görüsmede, Türkiye’nin dünyaya tanittigi ve Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in esi Emine Erdogan Hanimefendi’nin himayelerinde bir dünya markasi haline gelen Sifir Atik Hareketi basta olmak üzere Bakanligin çevre projelerine iliskin istisarelerde bulunuldu.

“Iklim Kanunu hazirladik”

Iklim degisikliginden en çok etkilenen ülkelerden birinin Türkiye oldugunu ve iklim degisikligi ile mücadelede kararli olduklarini aktaran Bakan Özhaseki, “Bu konuda ekolojik temelli ve bilimsel yöntemlerle elimizden geleni yapmaya çalisiyoruz. Iklim Kanunu’nu hazirladik, önümüzdeki günlerde TBMM’ye getirecegiz” ifadesini kullandi.

Iklim degisikligiyle mücadele ve çevre projelerinde Türkiye’nin deneyimlerini Çek Cumhuriyeti ile paylasmaktan mutluluk duyacaklarini belirten Bakan Özhaseki, sunlari kaydetti:

“Ortak evimiz dünyamizi evlatlarimiza daha yasanabilir birakabilmek için birlikte hareket etmemiz ve dünyadaki çevre sorunlarina ortak çözüm üretmemiz gerektigi bilinciyle çalismalarimizi artiracagiz. Cumhurbaskanimiz Sayin Recep Tayyip Erdogan’in ortaya koydugu 2053 Net Sifir Emisyon ve Yesil Kalkinma hedefimiz dogrultusunda, iklim degisikligiyle mücadeledeki deneyimlerimizi paylasacak, sahip oldugumuz hassasiyetle çevre projelerimizde is birligi yapacagiz.”

Özhaseki, çöllesme ve erozyonla mücadele kapsaminda orman varligini son 20 senede artiran ender ülkelerden biri olduklarini söyledi.



Toplam 100 milyon metrekare millet bahçesi yapma çabasi içinde olduklarini vurgulayan Özhaseki, “Bu konuda her türlü is birligine açigiz. Bildiklerimizi dünyayla paylasiriz” dedi.

Çek Cumhuriyeti Çevre Bakani Petr Hladik ise atik yönetimi ve jeoloji konusunda is birligi yapmak istediklerini söyledi.

Iki ülke olarak ortak paylasilacak tecrübeler olduguna dikkati çeken Hladik, “Dünyayi gelecek nesiller için korumak görevimizdir” kaydetti.

Görüsmenin ardindan iki Bakan, iklim degisikligiyle mücadeledeki deneyimleri paylasmak, çevre projelerde is birligi yapmak üzere “Çevre Koruma Is Birligine Iliskin Niyet Beyani”ni imzaladi.
Kaynak: İHA