Sofralarin Vazgeçilmesi Otlu Peynire Tat Veren Bitkilere Büyük Ilgi

Van’da daglarin yüksek kesimlerinde ve yaylarda büyük mesakkatle toplanan ve tescilli ürün olan otlu peynirin içine katilan sifali otlara vatandaslar yogun ilgi gösteriyor.

Sofralarin Vazgeçilmesi Otlu Peynire Tat Veren Bitkilere Büyük Ilgi
Van’da ekonomik getirisi olan ve binlerce aileye ek gelir saglayan sifali otlar, kent merkezindeki seyyar saticilar ve manavlar tarafindan halka ulastiriliyor. Ilkbaharin gelmesi ile birlikte daglarin yüksek kesimlerinde ve yaylalarda toplanan otlar, peynir basta olmak üzere birçok yemekte de kullaniliyor. Yaklasik bir aylik ömrü olan otlari bir an evvel vatandaslara ulastirmak için yogun mesai harcayan toplayicilar, bin bir zorlukla otlarin toplandigini söylediler.

Yillardir çarsi merkezinde sifali otlari toplayicilardan alip halka ulastirdigini ifade eden Kerem Timur isimli esnaf, “Van’in yaylalarindan gelen otlari genellikle peynirde kullaniyoruz. Bunun yaninda kurutup keledos yemeginde de kullaniyoruz. Heliz, sirmo, çiris, mende, kengir, keçikulagi var. Bunlar dagin en yüksek tepelerine çikip öyle toplaniliyor. Bir kisi aksama kadar ancak 5-6 kilo toplayabilir” dedi.

Fiyatlarin otun çesidine göre degistigini aktaran Timur, “Helizin kilosu 35 ile 50 TL arasinda degisiyor. Sirmo 120 ila 150 TL, çiris 25 TL, mende ise 50 TL’den baslayip 85 TL’ye kadar çikabiliyor. Bunlarin daglarda bir ay ile 40 gün arasinda ömrü var. Toplandiktan sonra ise 3 gün içerisinde kullanilmasi gerekiyor. Eger dolaba atilmazsa veya kullanilmazsa üç günden sonra çürür. Su anda isler iyi. Ömrü kisa oldugu için vatandaslar yüklenip hemen aliyor” ifadelerini kullandi.

Furkan Gilgin isimli esnaf ise yilin sadece bir ayi sifali otlari sattigini belirterek, “Bunlar köylüler tarafindan dagdan toplanip bize getiriliyor. Biz de bunlari vatandaslara sunuyoruz. Bunlar peynir ve yemeklerde kullaniliyor. Salamurasini da tutan var. Bu otlar kalbe, tansiyona, sekere birebirdir. Van’in peynirini meshur eden bu otlardir” diye konustu.

Vatandaslar ise dagdan toplanan otlari begenerek aldiklarini ifade ederek peynire tadini verenin bu otlar oldugunu söyledi.

Kaynak: İHA