ATO Baskani Baran Açiklamasi 'Türkiye'nin 21. Serbest Bölgesi Için En Uygun Sehir Ankara'dir'

Ankara Ticaret Odasi (ATO) Yönetim Kurulu Baskani Gürsel Baran, serbest bölgelerin ihracata yönelik yatirim ve üretimi tesvik etmek, dogrudan yabanci yatirim ve teknoloji girisini hizlandirmak, ihracati gelistirmek, istihdami artirmak gibi faydalar sagladigini belirterek, “Ankara’ya Serbest Bölge kurulmasini talep ediyoruz” dedi.

ATO Baskani Baran, yaptigi yazili açiklamada Türkiye ekonomisine Istanbul’dan sonra en çok katkiyi saglayan baskent Ankara’nin 12,4 milyar dolar ihracat, 17,7 milyar dolar ithalatla Türkiye’nin en çok ihracat yapan dördüncü, en çok ithalat yapan üçüncü ili oldugunu, organize sanayi bölgeleri, teknokentleri ile tam bir üretim ve ticaret merkezi niteligi tasidigini belirterek, Türkiye’nin 21. Serbest Bölgesi’nin kurulmasi için en uygun sehir oldugunu dile getirdi. Baran, Türkiye’de halihazirda faaliyet yürütülen 18 Serbest Bölge’nin 2023 yilinda 12,7 milyar dolar ihracat gerçeklestirdigini ve 100 bin kisiye istihdam sagladigini ifade ederek, “19. Serbest Bölge, Izmir Bergama’da 18 Mart tarihinde Ticaret Bakanimiz Ömer Bolat’in katilimiyla açildi. 20. Serbest Bölge’nin de Menemen’de açilmasina iliskin karar alindi. Serbest bölgelerin yer ve sinirlarini belirlemeye Cumhurbaskanimizin yetkili oldugu ilgili yasal düzenlemelerde yer aliyor. Buradan Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan’a, 21. Serbest Bölge için Ankara olarak talip oldugumuzu duyurmak ve serbest bölge talebimiz konusunda çagrida bulunmak istiyorum. Türkiye’nin 21. Serbest Bölgesi’nin kurulmasi için en uygun sehir Ankara’dir” diye konustu.

Baran, Baskent’e serbest bölge kurulmasi konusundaki taleplerini Ticaret Bakani Ömer Bolat’in 26 Eylül 2023 tarihinde katildigi ATO Meclis Toplantisi’nda da dile getirdigini hatirlatti. Baskent’in rayli ulasimda bir merkez konumunda oldugunu, Ankara’dan Istanbul’a, Konya’ya, Eskisehir’e, Yozgat’a, Sivas’a Yüksek Hizli Tren bulundugunu, Türkiye’nin dört bir yanina da demiryolu ile baglantilari bulundugunu kaydeden Baran, Ankara’nin Türkiye’deki karayolu aginin da tam ortasinda yer aldigini söyledi.

Baran, Ankara’nin gelisen üretim kapasitesi, organize sanayi bölgeleri ve teknokentleriyle üretim hacmi kadar katma degeri yüksek ürünler üreten bir sehir olduguna da dikkat çekerek, “Ankara’miz üniversiteleri ve sanayi bölgeleri ile yogun göç alan bir merkez. Ankara’da bir serbest bölge kurulmasi üretime, istihdama ve ihracata ivme kazandiracaktir” diye konustu.

Kaynak: İHA