Harsit Çayinin Ayirdigi Köyleri Asma Ahsap Köprü Birlestiriyor

Köylülerin imece usulüyle onardigi ahsap köprü uzun yillardir bölge halkinin ulasimini saglasa da beton köprü talepleri yetkililere iletilmeye devam ediyor. Giresun’un Tirebolu ilçesi Ketençukuru ve Kuzgun köylerindeki vatandaslar, hem araç hem de yaya ulasiminda kullandiklari Harsit Çayi üzerine çelik halatlara bagli ahsap köprüyü imece usulüyle onariyor.

Harsit Çayinin Ayirdigi Köyleri Asma Ahsap Köprü Birlestiriyor
Giresun’un Tirebolu ilçesine 16 kilometre mesafedeki Ketençukuru ve Kuzgun köylerindeki vatandaslar, araçlariyla Harsit Çayi üzerine kurulu çelik halatlara bagli 100 metre uzunlugunda 2.5 metre genisligindeki yarim asirlik ahsap köprülerden geçerek ulasim sagliyor.

Yillar içerisinde zamana direnemeyen köprünün yöre halki tarafindan onarilarak ulasim saglamaya devam ettiklerini anlatan Kuzgun Köyü Muhtari Hidayet Yigit, “Köylerimizi ikiye bölen Harsit Çayi üzerinde 1968 yilinda çelik halatlarla yapilmis olan ahsap köprümüzü yaklasik 3 bin insan günü birlik kullaniyor. Köyümüze en yakin beton köprü yaklasik 3 kilometre mesafede olmasi nedeniyle vatandaslarimiz kisa yoldan kullandigi bu köprünün yanina bir beton körü talebimiz oldu ama bir sonuç alamadik. Biz de zaman zaman bu köprüyü onararak kullanmaya devam ediyoruz. Bugünde vatanlarimizin destegiyle ahsap köprünün eskimis kerestelerini ve tahtalarini degistirdik. Suanda yaya olarak kullanilabilir ama tahtalar kuruduktan ve iyice saglamlastiktan sonra tehlikeli olsa da yeniden araçlarda geçebilecektir. Ama biz buraya beton köprü talebimizi her zaman yetkililere iletmeye devam edecegiz” seklinde konustu.



Köprü dayanikli kestane agaciyla onariliyor

Köprünün yapimini gönüllü olarak üstlendigini anlatan Necip Yilmaz ise, “ Köylülerimizin kereste ihtiyacini karsiladigi köprünün ben de ustaligini yaptim. Henüz ben çocuk yaslarimdayken büyüklerimizin bu köprüyü yaptigini hatirliyorum. Bugün de onarmak bana nasip oldu. Köprüyü bölgemizin yagmurlu hava sartlarina en dayanikli olan kestane agacinin kerestesiyle onariyoruz. Yaklasik 30 yillik ömrü var. Bir 30 yil daha ahsap kismi onarim görmeden kullanilabilir ama buranin asil ihtiyaci olan beton köprüdür. Bu köprü de yayalar için bir nostaljik köprü olarak devam etmelidir" dedi.

Köyleri asma köprünün birlestirdigini anlatan köy sakinlerinden Enver Yigit ise “Köylerimizi Harsit Çayi üzerine yapilan bu asma köprü birlestiriyor. Mahallelerimize en yakin beton köprü ulasimi kilometrelerce mesafede bulunuyor. Vatandaslarda yolu uzatmak istemediklerinden bu asma köprüyü hem araç hem de yaya ulasimi için kullaniyorlar. Bu köprü 1960’li yillarda yapildi. Zaman zaman çürüyen tahtalarinin onarimi ve bakimi gerekiyordu biz de bugün köylülerimizin destegiyle onariyoruz. Ama bizim asil istegimiz buraya bir beton köprü yapilmasidir. Ne yazik ki yaptigimiz çalismalardan beton köprü için bir sonuç alamadik. Köprü araç trafigine yasak oldugu halde her türlü risk göze alinarak bu köprü kullaniliyor" diye konustu.

Kaynak: İHA