Batman Üniversitesinde Hassas Tarim Için Inovasyon Merkezi Açildi

Batman Üniversitesinde GAP Bölge Kalkinma Dairesi Baskanligi is birligi ile hassas tarim sistemlerine iliskin Inovasyon Merkezi açildi.

Batman Üniversitesinde Hassas Tarim Için Inovasyon Merkezi Açildi
Batman Bati Raman Kampüsü Fen Edebiyat Fakültesi konferans salonunda “Hassas Tarim Sistemleri ve Tarimda Enerji Semineri” düzenlendi.

Seminerin ardindan Mimarlik-Mühendislik Fakültesi’nde Inovasyon Merkezi’nin açilis töreni yapildi. Törende Vali Ekrem Canalp, Rektör Prof. Dr. Idris Demir, Tarim Il Müdürü Mehmet Aydin, protokol üyeleri ve katilimcilarla birlikte kurdele kesildi. Enerji Koordinasyon Merkezi yöneticileri Prof. Dr. Ömer Faruk Ertugrul ve Doç. Dr. Mehmet Rida Tür tarafindan Inovasyon Merkezi hakkinda konuklara bilgiler verildi.

Programin açilis konusmasini yapan Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Idris Demir, açilacak Inovasyon Merkezi’nin tarim sektörünün modernlesmesi ve enerji verimliliginin artirilmasina önemli katkilar saglayacagini vurguladi. Tarim sektörünün modern teknolojilerle desteklenmesinin hem insan gidasi hem de ekonomik kalkinma için elzem oldugunu belirten Rektör Demir, tarimda yenilikçi yaklasimlar ve hassas tarim uygulamalari ile daha sürdürülebilir ve verimli bir üretim modeli olusturulabilecegini, üniversitenin bu tür projelerle bölge kalkinmasina destek olmasindan gurur duydugunu ifade etti.

Doç. Dr. Mehmet Rida Tür, “Batman Üniversitesi olarak GAP Idaresi Baskanligi is birligi ile hassas tarim ve enerjide verimlilik Inovasyon Merkezi’nin açilisini yaptik. Bu Inovasyon Merkezin açilisinda çiftçi ve ziraatçiligimize yönelik enerji verimliligi artirici, tarimda verimligi artirici ve hassas tarima yönelik projeler için mentörlük yapacak. Birinci etapta biz çiftçi ve ziraatçilerimizin kendi mahsullerinde ikinci ürün odakli bir çalima baslatacagiz. Ikinci ürün ekiminde verimi artirmaya yönelik mentörlük yapmayi hedefliyoruz. Akabinde tarimda enerji kullanimda verimliligi artirici motor tipi seçimi ve sulamada teknolojik damlama sistemleri ile verimlilik artirici projelerimiz var. Hem burada elektrikte enerjide tasarrufu saglayacagiz hem de hassas tarimi tesvik edici verimli tarim ürünlerini ortaya çikarmayi hedefliyor. Umarim Batman ve bölgede tarimsal etkinliklerde etkin bir faaliyet sürdürecek sekilde bir merkez olacaktir” dedi.

Ögretim Görevlisi Esra Okudur ise, “Hassas tarim son yilarda önemli bir tarimsal üretim yönetimidir. Akilli tarim sistemleri, dijital tarimla hassas tarima önem verilmeye baslandi. Biz de Batman Üniversitesi olarak akilli tarim sistemlerinde dikey tarim sistemlerini yeni yapacagimiz proje ile kuracagiz. Bu sistemde çiftçilere yerinde görme imkani saglamis olacaklar” diye konustu.

Seminer sonunda Rektör Demir, konusmacilar Batman Tarim Il Müdürü Mehmet Aydin, oda baskanlari ve sunum yapan Ögr. Gör. Esra Okudur’a hediye takdim etti. Programa Batman Tarim Il Müdürü Mehmet Aydin, oda baskanlari, akademisyenler ve çok sayida ögrenci katildi.

Kaynak: İHA