Amasya'da Domates Hasadi Basladi, 100 Bin Ton Rekolte Bekleniyor

Karadeniz Bölgesi’nin sebze ve meyve üssü Amasya’da domates hasadi basladi. Sezonun ilk kizaran domateslerinin kilosu üretildigi serada 20 TL’den satildi. Yaz sezonu boyunca domates üretimi yapilacak tarlalardan 100 bin ton rekolte bekleniyor.

Amasya'da Domates Hasadi Basladi, 100 Bin Ton Rekolte Bekleniyor
Verimli arazilere sahip kentte yilin ilk domatesini Aksalur köyü Çay Mahallesi’nden Çilli ailesi yetistirdi. Sebahattin Çilli, özveriyle yetistirdikleri domateslerin geçen yila göre 20 gün önceden üretip satisa sunmanin mutlulugunu paylasti.

100 bin ton rekolte bekleniyor

Köye giderek birlikte hasat yaptiklari çiftçilere bereketli kazançlar dileyen Amasya Il Tarim ve Orman Müdürü Gürol Çetin, "2024 üretim yilinda örtü alti sera ve açik alanda toplam 12 bin 200 dekar alanda yaklasik 100 bin ton domates rekoltesi bekliyoruz" dedi.

Gürol Çetin, kilosu 20 TL’den satilan domateslerin Karadeniz Bölgesi basta olmak üzere, Dogu Anadolu Bölgesi ve diger bölgelere gönderildigini belirtti.



"45 günlük ara sezonda Türkiye’nin domates ihtiyacini Amasya karsiliyor"

Türkiye’de agirlikli olarak Akdeniz illerinde yapilan turfanda domates üretiminin Haziran ayi ortasinda sona ermeye baslarken yurt genelinde yaklasik 45 günlük bir ara sezon olustuguna isaret eden Çetin, "O süreçte Türkiye’nin domates ihtiyacini Amasya karsiliyor" diye konustu.



Yilin devaminda seralarda ikinci ve üçüncü ürünler de yetisiyor

Tarim sehri Amasya’nin üretim potansiyelinin daha da artacagina inanan Amasya Ziraat Odasi Baskani Mustafa Cebeci ise, "Çaliskan çiftçilerimizin azmiyle seralarda yilin devaminda ikinci ve üçüncü ürünler de yetistiriliyor. Domatesin yanina bir süre sonra salatalik, maydanoz, roka, marul, patlican ekip üreten çiftçilerimiz de var" seklinde konustu.

Kaynak: İHA