Findiga Ve Çaya Alternatif Oldu Açiklamasi Kilosu Bin 500 TL'den Satiliyor

Trabzon’da findiga ve çaya alternatif olarak son yillarda üretimi giderek artan salebin kilosu bin 500 TL’den satiliyor. Sahil kesimlerden yüksek rakimlara kadar üretilebilen salep bölgenin yeni geçim kaynagi olma yolunda ilerliyor.

Findiga Ve Çaya Alternatif Oldu Açiklamasi Kilosu Bin 500 TL'den Satiliyor
Dogu Karadeniz Bölgesi’nde geçimini findik ve çaydan saglayan üreticilerin alternatif ürünü salep oldu. Son yillarda giderek artan salep üretimi Trabzon’da olumlu sonuç verdi. Sahil kesimlerinden yüksek rakimli tepelere kadar üretilebilen salep, yüksek verimi ve fiyatiyla üreticinin ek gelir kaynagi olarak yüzünü güldürdü. Türkiye’de devlet tarafindan verilen izin ile sertifikali bir sekilde üretilebilen salep kentte 45 üreticiye ulasti. Tibbi ve aromatik bitkiler arasinda yer alan salep üretiminin her geçen gün arttigi Trabzon’da özel bir firma tarafindan Tarim ve Orman Bakanligi’ndan sertifikali 15 dönümlük çiftlikte salep üretimi yapiliyor.

Trabzon’da salep danismanligi yapan Ilyas Altun, Gürcistan’dan baslayan salep hikayesinin Trabzon’a uzandigini söyledi.

Altun, “Salep ekme isi Gürcistan’a dayaniyor. Orada önümüze geldi. Orada hersey serbest. Ilk önce daglardan söküm yaparak basladik. Ufak tefek üretime basladik derken hikayemiz basladi” dedi.

Salep üretimine baslamak için öncelikle toprak yapisinin çok önemli oldugunu kaydeden Altun, “Biz önce buna agirlik veriyoruz. Toprak agirsa yumusatmaya çalisiyoruz. Imkani olan herkesin bunu 10 kilogramda olsa bunu baslamalari ve üretmelerini istiyoruz. Toprakta yasayan ve kendini üreten bir ürün. Bizim bölgemiz bunu çok uygun. Trabzon’da 45 üreticimiz ile bunu bütün bölgelerde deniyoruz. Suan sahil kesimlerimizde bile salep üretimi var. Salebe sadece bir çiçek olarak bakiyorlar. Ama altinda kökünde altin yatiyor. Bugün bin 500 lira. Bir metrekare yere dikiyorsun 3-4 bin lira para aliyorsun. 100 metrekare bir bahçeniz olsa 20 dönüm findikliga bedel. 1 kisi çok rahat yapabilir. Bu kadar kazançli bir is” seklinde konustu.

Salep üretimini bütün üreticilerin ögrenmesi gerektiginin altini çizen Altun, “Patates topragi dedigimiz kumlu topragi tercih ediyoruz. Kumlu yumusak bir toprakta verim çok daha güzel oluyor. Tabi takviyelerini saglayarak. Bir denemede olsa bunu yapsinlar. Biz hem de Moria gida olarak her üreticiye verdigimiz ürünü 10 yilligina alim garantisi veriyoruz. Satacak sorunun yoksa dikecek topragin varsa para kazanmak ve hamallik yapmak istemiyorsan salebi dikeceksiniz. Salebi herkes içiyor, dondurmanin olmazsa olmazi, kozmetik ve ilaç sanayinde kullaniyor. Kullanim alanlari çok fazla. Geçen senenin rakamlarina göre 1 milyon ton biz Türkiye’ye bunu ithal ediyoruz. 2012’den bu yila kadar ürettigimiz 237 bin ton. 12 yilda ürettigimiz ürün. Kimse bilmiyor. Salep agaçta mi oluyor, topragin üstünde mi altinda mi oluyor kimse bilmiyor. Bunu ögrenmemiz lazim” diye konustu.



“Bugün bin 500 liralik salep diktin, 4 bin 500 TL alacaksin bin 500’ünü tekrar dikeceksin”

Salep üretimini giderek arttiracaklarini vurgulayan Altun, “Salep üretimi rakim olarak degisiyor. Asagi rakimlar daha erkenci oluyor. Yukari rakimla arasinda 1 ay oynuyor. Ege Bölgesi sicak iklim oldugu için suanda söküm yapmis. Bizde net ve rutubet oldugu, yüksek rakimlarda dikim yaptigimiz için 1 ay geç oluyor. Bugün bin 500 liralik salep diktin, 4 bin 500 TL alacaksin bin 500’ünü tekrar dikeceksin. Seneye bir kez daha alacaksin. Yani bu kadar verimli ve karli bir is. 100 metrekare bir yer yaparsin 400 bin lira kazanirsin. 1 dönüm yaparsin 4 milyon kazanirsin. Suan 15 dönüm bir arazide salep dikimi yaptik. Üretimimize giderek arttiracagiz. Devletin destegini bekliyoruz. Biz suanda kimseden yardim almadan tamamen kendi emegimiz ile yapiyoruz” ifadelerini kullandi.

“Salep nemi seven bir ürün”

Üreticilerin salebi topraktayken sattigini belirten Altun, “Ürününüzü topraktayken satiyorsunuz. Çünkü ürün kitligi var. Salep nemi seven bir ürün. Sulamasini, nemini eksik etmeyeceksiniz. Diktim kuru topraga biraktim degil. Eger o hafta yagmur yagiyorsa gerek yok. Eger kurak geçiyorsa 2-3 günde bir su vermek topragi nemlendirmek zorundayiz. 2 senedir bizim üreticilerimizin çogu üretmek amaçli ürünler aldi. Suanda kimse satmadi. 100 kilogram alip da isi baslayan kisinin bugün tarlasinda 400 kilogram ürün var. Bu sene o 400 kilosunu sökecek. Bunu 3’e katlarsak 1 tonun üzerinde alacak. Tekrar 400 kilosunu dikecek. Bugün 1 ton 1.5 milyon lira” dedi.



“Imkanim varsa ben bugün dövize, dolara para yatirmam ben salebe yatiririm”

“Karadeniz Bölgesi’nde Samsun’dan sonra Trabzon’un ikinci sirada oldugunu söyleyebiliriz” diyen Altun, “Küçük çapta da olsa insanlar deniyor. Ürün pahali oldugundan dolayi alim biraz zor oluyor. Herkes o parayi verip de dikemiyor. O kadar para veremiyorsan bu ürünü 5-10 kilogram alip bir kösede kendin çogaltarak bahçe yapacagim diyebilirler. Imkanim varsa ben bugün dövize, dolara para yatirmam ben salebe yatiririm. Çünkü para orada topragin altinda. 12 ayini orada geçiriyor. Hiç sökmesen o salep 24 ay o toprakta duruyor. Tekrar çogalarak ürüyor. Söküyorsun salebini topluyorsun anaci ilk diktigin fideyi tekrar topraga dikiyorsun seneye tekrar ürün aliyorsun. Ne findiga benzer ne çaya benzer yani hamallik isi yok. Salep yapan insan hamallik yapmaz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA