Çocuk Oyuncagindan Esinlenilen Lego Betona Avrupa'dan Talip Çikti

Amasya Üniversitesi’nde Doç. Dr. Murat Gökçe ve kimya mühendisi esi Sonnur Gökçe’nin çocuklarina oyuncak için almalarinin sonrasinda projelerine esinlenerek gelistirdigi balistik lego betona Avrupa’dan talip çikti.

Çocuk Oyuncagindan Esinlenilen Lego Betona Avrupa'dan Talip Çikti
Uçaksavar mermisi bile geçirmeyen türü gelistirilip yüksek isiya ve depreme dayanabilen lego betondan ilk ev kolayca insa edildi. Avrupa’dan bir firmayla bayilik için görüsmelerinin yani sira yurt içinden de gelen taleplerle umutlanan çift, legolardan deprem kaçis yuvasi tasarlamayi da planliyor.

Uçaksavar mermisini durdurdu

Herhangi bir montaja gerek kalmadan birbirine geçen parçalardan olusan "Lego" adli oyuncaklardan yola çikan Gökçe çifti, tahrip gücü yüksek silahlara bile dayanikli oldugu kanitlanan lego beton üretti. Modüler balistik lego betonun denemesi için askerler tarafindan testler uygulandi. Lego beton, 14.5 mm’lik uçaksavar mermisini sistemin önünde hiçbir koruma olmadan durdurmayi basardi.

Evin çatisi da legolardan olusturuldu

Savunma sanayiinde, karakollarda ve mevzilerde sökülüp baska bir yere tasinmasinin mümkün olabilecegi sistem konutlar içinde uygulanabiliyor. Amasya merkeze bagli Ziyaret beldesi Saraycik Mahallesi’nde tamami lego betondan bir bag evi insa edildi. Evin kemerlerin bir araya geldigi tonoz sekilli çatisi da yine legolardan olusturuldu.

"Kendi evini kendin yap"

Sistemin güvenli konutlar için ideal oldugunu belirten Doç. Dr. Gökçe, “Yalitimli lego beton üreterek kendi evini kendin yap’ uygulamasini baslattik. Hiçbir baglayici ve uzman ustalik gerektirmeden bir baba, ogul evlerini birkaç günde insa edebilir. Savunma sanayisi için 35 kilo olan bu ürünün agirligini yariya düsürdük. Ayrica çati sistemi de legodan” dedi.



Bir Avrupa Birligi ülkesiyle bayilik süreci basladi

Ürüne yurtdisindan da talipler çikmaya basladigini anlatan Amasya Üniversitesi Mimarlik Fakültesi Yapi Bilgisi Anabilim Dali Ögretim Üyesi Gökçe, “Yurt disindan bayilikler istenmeye baslandi. Bir Avrupa Birligi ülkesiyle bayilik sürecimiz devam ediyor. Bir firma oldukça istekli sekilde bizimle iletisime geçti. Yurt içinde de kendi evini yapmak isteyen vatandaslar bizimle iletisim halinde” diye konustu.



“Çocuk oyuncagindan esinlendik”

Büyük ugraslar verdikleri projeyi çocuklarini oynattiklari legolardan esinlenerek hayata geçirdiklerine deginen Kimya Mühendisi Sonnur Gökçe de “Önce legodan beton oyuncak kaliplari yaptik. Sonra da büyüterek bunun insaat alaninda kullanilabilecegini degerlendirdik. Insallah hayirli sonuçlar aliriz” seklinde konustu.



Sicak havalarda serin, serin havalarda da sicak tutacak özellikte

Lego betondan insa edilmesi sonucu depreme dayanikli ve ortami sicak havalarda serin, serin havalarda da sicak tutabilen özellikte duvarlara sahip bir bag evinin sahibi olacak Doç. Dr. Okan Murat Dede ise sistemin maden ocaklarinin çatkisinda kullanilabilecegine isaret etti.
Kaynak: İHA