Ömrü Sadece 15 Gün, Bu Güzelligi Görenler Kendilerini Sansli Hissediyor

Yozgat’in Cehrilik bölgesinde dogada kendiliginden yetisen ve her yil sadece Mayis ayinda açan yöreye özgü laleler, dogaya renk katiyor. Ömrü sadece 15 gün olan bu essiz güzelligi görme firsati yakalayan vatandaslar ise kendilerini sansli hissediyor.

Ömrü Sadece 15 Gün, Bu Güzelligi Görenler Kendilerini Sansli Hissediyor
Kentin 8 kilometre kuzeyinde bulunan ve yetistigi bölgenin adini alan Cehrilik lalesi, havalarin isinmasiyla dogayi renklendirdi. Kendine has kokusu ve görünümü olan lalelere vatandaslar büyük ilgi gösterirken fotograf sanatçilari ve doga tutkunlari gezi etkenlikleriyle, ömrü 15 gün olan Cehrilik lalesini fotograflama imkani buldu. Arilar için de önemli polen kaynagi olan laleler, her yil Mayis ayinda dogada kendiliginden açiyor ve açtiktan 15-20 gün sonra soluyor. Vatandaslar Cehrilik lalesinin koruma altina alinmasini ve endemik bir tür olarak literatürlere girmesini istiyor. Sakayik ailesinin bir üyesi olan ve endüstriyel alanda ticareti yapilan Cehrilik lalesinin dogal antioksidan etkiye sahip oldugu da bilinirken lalenin ismini yasatmak ve tanitimini yapmak amaciyla daha önce Yozgat Belediyesi, Cehrilik lalesi kolonyasi üretmisti.

“Korunmasi gereken bir yer”

Cehrilik lalesini ilk defa gördügünü söyleyen doga tutkunu Yesim Pirlanta, gerçeklestirilen doga yürüyüsünde yöreye özgü laleleri de görme firsati yakaladiklarini söyledi.

Pirlanta, “Cehrilik lalesini ilk defa görüyorum, çok begendim ve gerçekten görülmesi gereken bir yer. Burasini herkese tavsiye ediyorum. Biz de lalenin sonuna yaklastik, iyi ki de gelmisiz. Cehrilik lalesinin de endemik bir bitki oldugunu duydum, 15 gün bir ömrü varmis ama korunmasi gereken bir yer burasi” dedi.



"Yozgat için önemli bir deger"

Cehrilik lalelerini ilk kez gördügünü belirten Nurdan Tasarsu ise “Yozgat’ta doga yürüyüsüne çiktik, bugün cehrilik bölgesine ben de ilk kez geldim. Endemik bir tür oldugunu duydum ve 15 günlük bir ömrü varmis, bu yüzden koruma altina alinmasi gerektigini düsünüyorum. Yozgat için önemli bir deger ve burasi doga harikasi bir yer ve herkesin de gelip burayi görmesini istiyorum. Biz de sonuna yaklastik ve hala solmamis olan var. Onlari gördük. biz çok sansliyiz” diye konustu.

Kaynak: İHA