Ermaden, 86'Nci Yasini Kutluyor

Türkiye’nin en büyük demir cevheri üreticilerinden Ermaden, 86’nci yilinda yeni maden sahalarinin açilmasi ve rezerv artirma çalismalarina devam ediyor.

Ermaden, 86'Nci Yasini Kutluyor


Kökleri 1938 yilina kadar uzanan OYAK Maden Metalürji Sirketlerinden Ermaden, 86’nci kurulus yil dönümünü kutluyor. Demir cevheri peletleme tesisi sahibi olan Ermaden, Türkiye’nin demir cevheri üretiminin yüzde 38’ini, demir cevheri ihtiyacinin ise yüzde 16’sini tek basina karsiliyor.

Yapilan açiklamaya göre, 2006 yilinda OYAK Grubu Sirketleri bünyesine dahil olan Ermaden, söz konusu dönemin ardindan önemli bir yatirim hamlesi baslatti. Bu çerçevede iyilestirme ve modernizasyon yatirimlarini kisa süre içerisinde tamamlayan sirket, “sürdürülebilirlik” ilkesi dogrultusunda çevre konusundaki yatirimlarini da hayata geçirdi. Çevre yatirimlari kapsaminda; toz tutma ve atik aritma, artik çökertme baraji, çevre düzenleme ve agaçlandirma yatirimlari hizli bir sekilde tamamlandi.

“Önce Insan” odakli yönetim anlayisi ile 2007’de is sagligi ve güvenligi yönetim sistemi çalismalarina baslayan sirket, 2009 yilinda OHSAS 18001 belgesini aldi. 2021 yilinda ise TS ISO 45001 Is Sagligi ve Güvenligi Yönetim Sistemi’ni belgelendirerek standart geçis sürecini tamamladi.

Günümüzde Türkiye’nin farkli bölgelerinde 11 demir, 1 manganez, 1 tas kömürü-kuvars, 2 kil sahasi olmak üzere 15 sahasi bulunan sirket, yeni maden sahalarinin açilmasi ve rezerv artirma çalismalarini da araliksiz sürdürüyor. Söz konusu alanda Türkiye’nin en önemli yatirimlarindan birini yürüten Ermaden, Bingöl Genç Peletleme Tesisi yatiriminda mobilizasyon asamasina geçerek insaat faaliyetine basladi.

Cumhuriyet tarihinin en büyük sondaj çalismalarindan birini yürüten sirket, bölgede 250 milyon ton civarinda manyetit demir cevheri potansiyeli tespit etti.

Sirketin madencilik alanindaki uzmanligiyla kurulacak tesis, OYAK Grubu Sirketlerinden Erdemir’in pelet ihtiyacinin büyük bir kisminin millî ve yerli kaynaklardan karsilanmasini saglayacak. Erdemir’in çelik üretiminde ham madde arz güvenligini ve kendine yetebilirlik oranini artiracak tesis, ithal pelet kullaniminin azaltilmasi açisindan da büyük önem tasiyor.

Elde edilecek yüksek kârlilikla; son yillarda çelik sektörünü derinden etkileyen ticaret kotalari, emisyon ticaret sistemleri, emtia krizleri ve tedarik zincirindeki bozulmalarin etkilerini hafifletecek olan tesis, grubun rekabet gücüne ve sürdürülebilirligine de katki saglayacak. Bingöl Avnik Peletleme Tesisi, insaat sürecinde 2 bin kisiye, faaliyete geçtiginde de bin kisiye dogrudan istihdam saglayacak.
Kaynak: İHA