Uzaktan Aydinlat Projesi Için Ar-Ge Çalismalari Devam Ediyor

Elektrik dagitim sirketi Osmangazi Elektrik Dagitim A.S. (OEDAS), kirsal kesimlerdeki sokak aydinlatmalarinda agaç dali temasi veya rüzgar gibi nedenlerle olusan ve fiziki onarim gerektirmeyen geçici arizalara uzaktan müdahale etmek için ’Uzaktan Aydinlat’ isimli bir Ar-Ge projesi yürütüyor.

Uzaktan Aydinlat Projesi Için Ar-Ge Çalismalari Devam Ediyor
Afyonkarahisar, Bilecik, Eskisehir, Kütahya ve Usak’ta elektrik dagitim hizmeti saglayan OEDAS, hayata geçirdigi Ar-Ge projeleri ile akilli enerji sistemlerini devreye aliyor. Bu çerçevede OEDAS, son olarak Uzaktan Aydinlat Projesi (Kirsal Kesim Sokak Armatürleri için Uzaktan Güvenli Aktif Etme Sistemi Ar-Ge Projesi) üzerinde çalisiyor.

“Bölgemize daha hizli hizmet verirken karbon ayak izimizi de azaltacagiz"

Projenin çikis noktasi hakkinda bilgi veren OEDAS Direktörü Muzaffer Yalçin, “Hizmet verdigimiz 5 il yaklasik 50 bin kilometrekarelik bir alana yayiliyor ve bu sehirlerimizde toplam bin 826 köy bulunuyor. OEDAS olarak bölgemizin her bölgesine esit hizmet götürebilmek için Uzaktan Aydinlat isimli yeni bir Ar-Ge projesi üzerinde çalisiyoruz. Elektrik dagitim hatlarinda agaç dali temasi veya rüzgar gibi nedenlerle fiziki onarim gerektirmeyen ancak bizim geçici ariza olarak tanimladigimiz, sokak aydinlatmalarinin sönmesine yol açan arizalar olusabiliyor. Bu arizalar sonucu atan sigortanin kaldirilmasi için ekiplerin bölgeye gitmesi gerekiyor. Ancak bu durum arizanin giderilme süresini uzattigi gibi hem fazla yakit harcanmasina hem de zaman ve verimlilik kaybina yol açiyor. Özellikle kar, heyelan gibi zorlu sartlarda geçici ariza yasanan bölgeye ulasmak daha da zorlasiyor. Üstelik iklim degisikliginin etkileri nedeniyle önümüzdeki süreçte karsilasabilecegimiz zorlu hava sartlari nedeniyle bu geçici arizalarin artma ihtimali de bulunuyor. OEDAS olarak tüm bunlari degerlendirerek Uzaktan Aydinlat Projesi için Ar-Ge çalismalarimiza basladik. Bu projeyle birlikte amacimiz teknolojik imkanlar sayesinde bölgemize daha hizli hizmet verirken, daha az araç kullanacagimiz için karbon ayak izimizi de azaltmak” dedi.

“Aydinlatma hattindaki bilgiler sistemin hafizasinda tutulacak”

Laboratuvar çalismalari devam eden projede, bu çalismalarin basariyla sonuçlanmasi durumunda saha çalismalarina baslayacaklarini söyleyen Yalçin, sözlerini söyle sürdürdü:

“Ariza süresini kisaltmak ve ekiplerimizin sadece bir sigorta kaldirmak için uzun bir yol gitmesini önlemek için hat direnci kontrol cihazi ile her gün otomatik olarak aydinlatma hattinin enerjisi yokken direnç bilgisi alacagiz. Bu bilgiler sistemin hafizasinda tutulacak. Eger o gece aydinlatmalarda bir ariza olusmus ise enerji verilmeden önce kisa devre kontrolü, hattin kopmasi gibi problemler olup olmadigi kontrol edilecek. Sistem tarafindan normal raporu verilmesi durumunda uzaktan açma islemini yapacagiz. Bu sayede kirsal bölgelerdeki geçici arizalari en kisa sürede, güvenli bir sekilde giderecek teknolojiye kavusacagiz."
Kaynak: İHA